Omul sfinteste locul! Povestea cantata a unui tezaur viu din Muntii Mehedinti! Iata cum isi canta dorul o batrana incercata de viata si cum isi alina sufletul cu doina stramoseasca

Intr-un catun ascuns in munti o batrana isi canta doinele de dor si jale.

Domnica Trop este prezenta pe lista romanilor recunoscuti de UNESCO drept tezaure vii. Batrana isi spune povestea prin intermediul doinelor mostenite de la stramosii sai.
"Eram pe Cornetu, pe sus! Mai de urat, sa nu-mi fie urat la capre, mai de drag. Le cantam de frica sa nu vina lupii la capre! Munceam cate un cantec!", a spus batrana.

Femeia a invatat sa doineasca pe cand era de o schioapa si acum, la apusul vietii se teme ca nu mai are cine sa duca traditia mai departe. Nimeni nu sta sa o asculte, doar codrul si salbaticiunile ii recunosc glasul.
"Eu am cantat, dar numai de la mine, nu am luat de la nimeni! Eu le-am dat la fete, care au cerut, le-am dat! Dar eu nu am cantat de la altul, eu le-am facut cum m-am priceput, ca scoala nu am avut!", a zis femeia.

Un adevarat rapsod popular, femeia a creat de-a lungul timpului foarte multe doine, inspirate din propria sa viata, pe care le-a cantat cu drag pe culmile muntilor in vreme ce se afla oile la pascut.
Trecerea implacabila a timpului nu a iertat-o nici pe Domnica Trop si in prezent regreta ca varsta nu ii mai permite sa cante ca altadata. Batrana a marturisit ca ii tresalta inima atunci cand aude glasul tinerelor care doinesc, insa acum mai canta doar pentru familia ei. Retrasa in umbra trecutului  ei, batrana ramane un simbol al tinutului Mehedinti si un tezaur nepretuit.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate