Sute de mii de români poartă nume de flori, motiv pentru care își celebrează onomastica în Duminica Floriilor. Alături de numele cunoscute celebrate pe 13 aprilie, precum Iris, Florin sau Margareta, există și câteva nume despre care nu multe persoane știu că se sărbătoresc în această zi de sărbătoare. Iată lista de nume care nu știai că se sărbătoresc de Florii.
Nume despre care nu știai că se sărbătoresc de Florii
Duminica Floriilor este celebrată în fiecare an în duminica de dinaintea Paștelui, astfel data nu este una fixă. În anul 2025, Floriile sunt sărbătorite la data de 13 aprilie, zi în care persoanele care poartă nume de Flori își celebrează onomastica. Cele mai multe persoane care își celebrează onomastica pe 13 aprilie poartă nume mi cunoscute, precum Florin, Viorica, Florina sau Florentina, însă există și câteva nume de care nu multă lume știu că se sărbătoresc de Florii.
Un nume pe care oamenii nu îl celebrează de Florii, deși ar trebui, este Călin. În limbile slave, „Kalina” este un gen de plante din familia Adoxaceae. Această plantă face adesea fructe de culoare roșie, care se regăsesc pe ramuri sub formă de ciorchine. Din fructele acestei plante se extrage un element necesar pentru realizarea medicamentelor pentru scăderea tensiunii sanguine.
Și persoanele care poartă numele Camelia își celebrează onomastica în ziua de Florii.
Acest nume are mai multe semnificații, printre care se numără și o floare de origine japoneză, camelia. Floarea a fost denumită astfel după persoana care a adus-o din Japonia în Europa, Kamell. Se crede că această plantă simbolizează norocul.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Care sunt femeile ce pot beneficia de pensie comunitară și de ce acte ai nevoie
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Florii 2025 și ce semnifică acestea
Fetele și femeile care poartă numele Angela sau Angelica își celebrează ziua de Florii, numele fiind asociat cu angelica de pădure. Angelica de pădure este o plată de mari dimensiuni, ajungând până la doi metri înălțime. Această plantă înflorește târziu, mai exact în iulie și august, florile fiind adesea roz sau roșiatice, potrivit ziarulunirea.ro.
Numele Laur și Laura sunt celebrate pe 13 aprilie 2025, de Florii, deoarece dafinul este cunoscut sub numele de laur, însă este și denumit în limba latină Laurus nobilis. Dafinul face parte dintr-o specie de plante aromatice care poate ajunge la 10-18 metri înălțime. Pe vremuri, coronițele de laur erau puse pe capul împăraților, al poeților și al învingătorilor, fiind un simbol al biruinței. În această zi de sărbătoare se celebrează și numele derivate, precum Laurențiu, Loredana, Lori, Lavinia, Dafin sau Dafina.
Românii care poartă numele Codrin, Codrina, Codruț și Codruța sunt sărbătorite de Florii, numele acestora fiind derivate din termenul latin quodrum, care se traduce drept „pădure”, „dumbravă” sau „codru”
Lista numelor celebrate de Florii în 2025
- Anemona
- Brânduşa
- Camelia
- Codrin
- Codrina
- Codruţ
- Codruţa
- Crăiţa
- Crenguţa
- Crina
- Crinu
- Crinuţa
- Crizantema
- Dalia
- Delia
- Floarea
- Flora
- Florenţa
- Florentin
- Florentina
- Florica
- Florin
- Florina
- Garofiţa
- Gentiana
- Gherghina
- Iasmin
- Iasmina
- Iris
- Lăcrimioara
- Laur
- Laura
- Laurenţiu
- Laurian
- Lauriana
- Malina
- Margareta
- Micsunica
- Mugurel
- Narcis
- Narcisa
- Panseluţa
- Romaniţa
- Roza
- Rozalia
- Trandafira
- Violeta
- Viorel
- Viorela
- Viorica
- Zambila
- Zambilica