Noua alocație de hrană pentru pacienți poate fi aplicată de la 1 iunie. Despre ce sumă este vorba

,

Alexandru Rafila a anunțat ce se întâmplă cu noul cuantum privind alocația de hrană pentru pacienți și aparținători. Iată declarația ministrului.


In articol:

Ministrul Sănătății a anunțat miercuri, 1 iunie, că spitalele din România pot implementa legea privind alocația de hrană pentru pacienți și aparținători. 

Citeste si: E oficial! Ce se va dubla de la 1 iunie 2022! Guvernul a luat decizia

Noua alocație de hrană pentru pacienți poate fi aplicată de la 1 iunie. Despre ce sumă este vorba

De la 1 iunie, spitalele pot implementa noua alocație de hrană pentru pacienți și aparținători, chiar dacă modul efectiv de decontare urmează să fie stabilit de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, afirmă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Este un ordin care reglementează faptul că se poate aplica această normă de hrană de 22 de lei pentru majoritatea pacienților, 33 de lei pentru câteva categorii speciale, care au nevoie de un aport nutritiv mai mare sau special. În rest, modul efectiv de decontare a sumelor va fi prevăzut printr-un ordin care va fi elaborat de CNAS, dar asta nu împiedică în niciun fel managerii spitalelor să aplice aceste prevederi a unei legi. Acest ordin a făcut posibilă aplicarea legii de la 1 iunie”, a declarat ministrul Rafila.

Citeste si: Măsuri cuprinse în programul Sprijin pentru România. Când intră fiecare măsură în vigoare și până când se aplică

La data de 12 mai, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea potrivit căreia cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice se va actualiza anual în funcție de rata inflației. Potrivit legii, cuantumul acesteia nu poate fi mai mic de 22 de lei/zi de spitalizare.

Noua lege promulgată de Klaus Iohannis are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul instituirii unor norme noi cu privire la alocația de hrană în unitățile spitalicești, precum și la procedura de stabilire a acesteia.

„Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocație de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale”, se arată în textul de lege.

Totodată, potrivit legii, „cuantumul alocației de hrană în unitățile sanitare publice se stabilește prin ordin al ministrului Sănătății, se actualizează anual în funcție de rata inflației și nu poate fi mai mic de 22 de lei/zi de spitalizare”.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO

Ce români primesc bani înapoi. Cererea trebuie completată în maximum 90 de zile

Anunț îngrijorător din partea președintelui din Finlanda: ce urmează în Europa

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

După ce a stat patru luni în comă, Archie a murit la doar două ore după ce a fost deconectat de la aparate. Medicii le-au spus părinților săi îi dea voie să moară

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies