Rezultate BAC 2023 au fost publicate deja pe bacalaureat.edu.ro, dar și la avizierele centrelor de examen.
Care sunt județele cu cele mai mari medii la Bacalaureat în acest an?
Ministerul Educației a anunțat că 56 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10. Rata de promovare este de 72,8%
Rezultate BAC 2023 Bistrița-Năsăud
Rezultate BAC 2023 Caraș-Severin
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Anul acesta au susținut examenul de Bacalaureat, în sesiunea de vară, peste 130.000 de elevi, iar pe data de 3 iulie urmează să fie afișate rezultatele, în jurul orei 12:00.
Trebuie menționat că, rezultatele la Bacalaureat 2023 urmează să fie afișate de Ministerul Educației pe site-ul oficial, rezultate.edu.ro, dar și la avizierele centrelor de examen.
Citește și: Rezultate contestații Evaluare Națională 2023: Când se anunță notele finale?
Tot atunci, elevii vor ști dacă au promovat Bacalaureatul și dacă vor contesta sau nu notele. Astfel, în funcție de rezultatele obținute, elevii vor primi calificativul „admis” sau „respins”. Pentru a fi admis, aceștia trebuie să aibă media tuturor probelor peste 6 și nicio notă de la celelalte probe sub 5.
Contestațiile rezultatelor urmează să fie făcute în aceiași zi
Conform anunțului lansat de Ministerul Educației, elevii care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Rezultatele finale ale contestațiilor vor fi transmise în aceiași zi în care au fost depuse cererile.
Care a fost topul județelor în care elevii au obținut cele mai mari note în 2022?
În anul 2022, la Bacalaureat s-au înregistrat 162 de medii de 10. O parte dintre acestea au fost în București. Mai exact 30 de elevi au avut medii de nota zece.
Din păcate, au existat și județe în care nu s-a înregistrat nicio medie de 10.
Județele cu cele mai multe medii maxime sunt București, cu 30 de medii, Prahova, cu 15, Galați și Vâlcea, cu câte 9, Cluj și Iași, cu câte 8. Peste 89.000 de candidați au promovat examenul de Bacalaureat 2022. Rată de promovare din acest an este de 73,3%- cel mai ridicat nivel de promovare din ultimii 10 ani.
Citește și: Edu.ro Rezultate BAC 2023: La ce oră se publică notele?
Pentru a afla rezultatele, elevii se vor folosi de un cod unic
Potrivit art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor- GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).
Acest lucru înseamnă, mai exact, că pentru a le putea fi protejată identitatea, Ministerul Educației nu va mai afișa numele și prenumele candidaților, ci coduri de identificare. Fiecare elev a primit câte un cod de identificare la prima probă scrisă și acesta va putea fi folosit pentru verificarea rezultatelor la Bac 2023.
Cum se poate promova examenul de Bacalaureat 2023?
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:
- recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- obținerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puțin 6.
Sursă: libertatea.ro