News Alert! A erupt unul dintre cei mai activi vulcani! Primele imagini cu momentul în care vulcanul din Indonezia creează o coloană uriașă de cenușă

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 04 apr 2025, 09:02

Autoritățile au instituit o zonă de excludere de 3 kilometri în jurul craterului

 
Sursa: captură video WION

Muntele Marapi, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, a erupt din nou joi și a creat o coloană impresionantă de cenușă vulcanică la aproximativ 1,5 kilometri deasupra vârfului său.

Imagini surprinse de camerele de supraveghere în format timelapse au arătat momentul spectaculos în care norul de cenușă s-a ridicat pe cer și a acoperit împrejurimile.

Citește și: Un vulcan a erupt în Islanda! Mai mulți locuitori și turiști au fost evacuați

A erupt vulcanul Marapi, unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia

Potrivit BBC, autoritățile indoneziene au evaluat erupția la nivelul doi pe scara de pericol vulcanic  – al treilea cel mai ridicat nivel. 

De asemenea, autoritățile au instituit o zonă de excludere de 3 kilometri în jurul craterului, din cauza riscurilor continue.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Ce spune Carmen Harra despre noul papă ales și ce se ascunde sub data lui de naștere. „Numărul lui Dumnezeu.”

Bilanț tragic după erupția vulcanului Marapi

Marapi, situat în vestul insulei Sumatra, este cunoscut pentru activitatea sa frecventă și periculoasă. O erupție anterioară, în 2023, s-a soldat cu moartea a cel puțin 24 de alpiniști. 

Erupția a fost deosebit de puternică, aruncând cenușă până la 3.000 de metri în atmosferă – o altitudine care depășește înălțimea muntelui însuși.

Norul dens a perturbat activitățile din zonă și a afectat vizibilitatea pe o rază extinsă.

Citește și: Panică în Napoli. Un cutremur a zguduit orașul. Sute de oameni și-au petrecut noaptea pe străzi sau în mașini

Indonezia, o țară-arhipelag cu aproape 130 de vulcani activi, este amplasată pe „Cercul de Foc” al Pacificului – o regiune cu intensă activitate seismică și vulcanică datorată întâlnirii plăcilor tectonice.

Acest cadru geologic face ca astfel de evenimente să nu fie o raritate.