Modificarea genetica a insectelor ar putea salva agricultura lumii

Author: B.M.
Modificarea genetica a insectelor ar putea salva agricultura lumii

Intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, utilizarea tratamentelor clasice precum aplicarea de insecticide si fungicide pentru combaterea bolilor culturilor agricole ar putea fi completata cu o solutie care pare acum de domeniul SF.

Este vorba de utilizarea de insecte modificate genetic, care, conform specialistilor americani de la Pentagon, vor putea sa sporeasca rezistenta culturilor.

Solutie salvatoare in situatii de urgenta

Ideea folosirii de insecte modificate genetic pentru a salva culturile este tratata cu maxima seriozitate de catre Pentagon, care deruleaza deja un program denumit „Aliatii Insectelor”, finantat de Agentia Proiectelor de Cercetare Avansata in Domeniul Apararii.

Oamenii de stiinta implicati in acest proiect spun ca deocamdata este vorba doar despre o solutie la care s-ar putea apela doar in situatii de urgenta, atunci cand culturile sunt afectate de seceta sau de alte fenomene naturale extreme.

In astfel de situatii, plantele devin mult mai vulnerabile in fata daunatorilor, iar cercetatorii spun ca acestea pot fi protejate cu ajutorul unor virusuri, care sa le provoace mutatii genetice, raspandite de insecte „contaminate” in laborator.

Cum va actiona virusul?

In prezent, cercetarile vizeaza trei specii de insecte care sunt vectori principali de raspandire a unor virusuri printre plantele din culturile agricole. Cercetatorii implicati in proiect lucreaza la modificarea ADN-ului acestor virusuri, pentru a obtine variante personalizate ale acestora, care sa serveasca scopurilor pentru care au fost create, si anume protejarea culturilor.

Insectele ar urma sa raspandeasca in culturi virusuri cu ADN modificat, care, odata ajunse pe plante, au capacitatea de a activa sau dezactiva anumite gene. Spre exemplu, in situatii de seceta, un astfel de virus ar putea controla genele de care depinde rata de crestere a plantelor.

O arma cu doua taisuri

Dat fiind faptul ca orice subiect legat de organismele modificate generic naste controverse, nici acest proiect nu a facut exceptie, fiind vehement contestat de un grup de oameni de stiinta care au publicat un articol pe aceasta tema in revista Science. Acestia sustin ca proiectul poate fi interpretat drept o intentie a Pentagonului de a crea agenti biologici care sa fie folositi in cu totul alte scopuri.

Blake Dextine, directorul programului Aliatii Insectelor, nu a negat ca noile tehnologii utilizate in acest proiect ar putea fi utilizate si in scopuri ostile, insa sustine ca la fel se poate spune si despre majoritatea tehnologiilor avansate. Acesta a dat asigurari ca scopurile urmarite in cadrul programului sunt unele absolut pasnice si au ca scop salvarea agriculturii, in conditiile schimbarilor climatice care se resimt din ce in ce mai pregnant in ultimii ani.

In plus, programul a primi aviz favorabil din partea agentiilor americane responsabile cu siguranta agricola, care garanteaza ca cercetarile nu prezinta niciun risc pentru populatie, iar scopurile sunt cele declarate.

Teorii si conspiratii

Bineinteles ca un astfel de subiect nu putea sa nu agite imaginatia celor care vad conspiratii la tot pasul. Invocand ca argument forte articolul aparut in revista Science, acestia au postat deja pe diverse site-uri informatii conform carora Pentagonul lucreaza la realizarea unei „armate de insecte”, pe care ar putea sa le trimita sa atace culturile agricole ale altor state, pentru a le distruge resursele de hrana.  

Ei merg mai departe cu speculatiile, precizand ca acele insecte ar putea raspandi si virusuri nocive pentru oameni si astfel ar putea declansa adevarate epidemii. Conspirationistii deja au identificat si potentialele tinte ale „armatei insectelor” avertizand ca Rusia si China ar urma sa fie primele tari atacate in acest mod.

Deocamdata, agricultorii isi protejeaza culturile cu mijloacele conventionale, iar pana cand vor putea apela la ajutorul insectelor pe timp de seceta, ei se concentreaza pe amenajarea de sisteme de irigatii.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.