Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a discutat joi seară, în cadrul emisiunii „În fața Națiunii” de la Antena 3 CNN, despre propunerea sa de a introduce CNP-ul fiscal în România, ca parte a strategiei de combatere a evaziunii fiscale.
De ce vrea Marcel Boloș să introducă CNP-ul fiscal
Propunerea, care a stârnit numeroase controverse, este destinată persoanelor fizice și oferă o alternativă opțională pentru protejarea datelor personale în timpul tranzacțiilor financiare.
„Foarte simplu, poate lămurim o dată pentru totdeauna această problemă. Să luăm exemplul unei spălătorii auto. Toată lumea cunoaște domeniul acesta al serviciilor auto și felul în care se fiscalizează veniturile în acest domeniu. În momentul în care de acolo nu ai plecat fără bonul fiscal, acel bon fiscal înregistrat în casa de marcat cu ajutorul codului de identificare fiscală, pentru că am spus să nu avem probleme cu GDPR-ul și cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal, haideți să punem ca alternativă acest cod de identificare fiscală ca să fie protejate datele personale
Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca orice modificare fiscală să fie precedată de o consultare publică și un acord cu mediul privat și societatea civilă.
Ciolacu a subliniat importanța transparenței și a cooperării cu toți partenerii relevanți înainte de implementarea unor astfel de măsuri.„O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă! Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Strategia României de reducere a evaziunii fiscale
În răspuns la cerințele premierului, Boloș a menționat că a respectat această cerință prin organizarea unei consultări cu mediul de afaceri pe 29 iulie, urmată de punerea în dezbatere publică a proiectului de cod de procedură fiscală.
„La acea întâlnire am dezbătut problema acestui cod de identificare fiscală cu care, culmea, a fost de acord mediul de afaceri, pentru că mediul de afaceri este cel care are un prim interes ca să eliminăm din concurență pe cei neloiali. Altminteri, cel care nu plătește impozite și taxe devine un competitor neloial în piață”, a afirmat ministrul.
Boloș a subliniat că această măsură, discutată și cu Banca Mondială, face parte dintr-o strategie mai amplă a României de reducere a evaziunii fiscale și de îmbunătățire a colectării impozitelor, fără a introduce noi politici fiscale.
„Este discutat cu Banca Mondială pentru întreaga strategie a României de reducere a gap-ului de impozite și taxe și este în favoarea mediului de afaceri, pentru a ajuta și pentru a sprijini atât combaterea competitorilor neloiali în piață, pe de o parte, dar și a asigura cât mai mulți bani la bugetul de stat, care nu vin pe calea politicilor fiscale, ci vin pe calea mai bune colectări”, a concluzionat ministrul.