Ministrul Familiei, Gabriela Firea, vrea să schimbe mentalitatea românilor și cere ca 30% dintre doamne să fie trecute pe listele de electorate

Author: Cristina Mocanu

Gabriela Firea

Sursa: https://www.facebook.com/gabifirea

Gabriela Firea cere ca doamnele să fie trecute pe listele de electorate în proporție de 30%.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, vrea ca

una dintre prioritățile legislative pentru anul 2023 să fie asigurat accesului femeilor în politică.

Gabriela Firea cere ca 30% dintre doamne să fie trecute pe listele de electorate

Gabriela Firea, prim-vicepreședintele PSD, a afirmat luni, 30 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că una dintre prioritățile legislative pentru 2023 este asigurarea accesului femeilor în politică, la nivel local: „30% doamne pe listele electorale.

Este absolut necesar să schimbăm mentalitățile învechite”.

Citește și: Decizie CEDO: România trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile LGBTQ+! Cum va afecta hotărârea cuplurile din România

Astfel că, prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, afirmă că una dintre prioritățile legislative pentru acest an este asigurarea accesului femeilor în politică, la nivel local. Aceasta susține că trebuie să avem „30% doamne pe listele electorale” și că „este absolut

necesar să schimbăm mentalitățile învechite”.

„30% doamne pe listele electorale! Egalitatea de șanse nu poate rămâne doar la nivel de vorbe, iar acest proiect de lege este una dintre prioritățile legislative pentru acest an. Pentru a avea o societate modernă, adaptată vremurilor, este absolut necesar să schimbăm mentalitățile învechite. Avem suficiente exemple de femei de succes în politică, afaceri sau administrație.

Am vorbit la Consiliul Politic Național al Partidul Social Democrat despre

proiectele pe care le vom implementa în acest an la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, dar și despre șansa pe care o avem în Parlament pentru a îmbunătăți legile din România.

Împreună cu președintele Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, am inițiat și depus la Parlament, la finalul anului trecut, acest proiect de lege extrem important pentru toate doamnele din România prin care asigurăm accesul femeilor în politică, la nivel local”. A postat Gabriela Firea pe pagina sa personală de Facebook.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

 

Trei din zece propuneri pe listele de electorat vor fi rezervate femeilor

Gabriela Firea a mai adăugat că: „Așadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor. Proiectul de lege se află în procedură de urgență la Senat, a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ, de la Consiliul Economic și Social și de la comisiile parlamentare care au dezbătut până în prezent propunerea. În curând, va ajunge în dezbaterea plenului Senatului și la vot. Sunt convinsă că toți senatorii vor fi de acord că această modificare este necesară. (…)

Proiectul din Parlament este necesar având în vedere că în urma alegerilor locale din anul 2020 doar 1 din 10 primari sunt femei și doar 2 din 10 consilieri locali sau județeni sunt doamne. Acest procent trebuie crescut pentru a ajunge la nivelul statelor europene. Cele mai multe femei alese la nivel local la ultimele alegeri locale, peste 24% dintre candidate, au fost social-democrate. PSD a susținut mereu că femeile trebuie să aibă o șansă, dar e nevoie ca toate partidele să facă la fel.

Este oficial: Un nou tip de concediu a fost introdus în România! Pentru ce primesc angajații 5 zile libere pe an

Citește și: Natalitatea în România a scăzut. În 2022 s-a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți

Statutul femeilor din societatea noastră trebuie să se schimbe. Doar așa putem să modificăm ideea că rolul femeii este mai mult casnic. Acesta este extrem de onorant, însă femeile pot să se ocupe extrem de atent și de familie și să aibă și o carieră de succes”.

Sursă: capital.ro

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.