Miercuri se vor auzi sirene în întreaga țară. Iată cum vor trebui românii să reacționeze

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 nov 2023, 05:10

Miercuri se vor azi sirene în întreaga țară

Sursa: Unsplash

În prima zi de primăvara, sirenele vor suna în întreaga țară, a anunțat Raed Arafat.

Acest exercițiu este făcut pentru a îi pregăti pe români în cazul unui cutremur, nu pentru a le oferi o stare de panică.

Citește și: Europa seismică. Ce țări din UE au cel mai mare risc seismic

Miercuri se vor auzi sirenele în întreaga țară

Miercuri, 1 martie 2023, sirenele din întreaga țară se vor auzi, această acțiune făcând parte din testarea sirenelor, în cazul unui pericol real.

Se vor auzi în România 2.865 de sirene, ce pot fi declanșate la comandă, dar și 2.595 de sirene ce necesită declanșare locală.

Acest exercițiu este realizat pentru a se asigura că toate sirenele sunt funcționale, că operatorii acestora știu procedurile, sar și pentru a informa populația despre avertizările acestea.

Sirenele ce se aud la data de 1 martie sunt doar un exercițiu, așa că persoanele nu trebuie să intre în panică.

„Miercurea sirenelor”, prima zi de miercuri din luna martie vor fi testate sirenele, vom înștiința populația ca lumea să se obișnuiască din nou.

Faptul că facem pregătiri nu însemnă că se va întâmpla ceva. Prevenirea este obligația noastră. Să ai protecția civică puternică, să previi, să răspunzi direct, să reconstruiești. Din punct de vedere al modului de acționare, o să avem 2865 din sirenele funcționale. Pot fi declanșate comandat, iar 2595 necesita declanșare locală.

Miercurea sirenelor – pe lângă faptul că informează populaţia despre acest mod de avertizare, ea ne permite să testăm sirenele periodic şi să ne asigurăm că cei care le operează ştiu ce au de făcut, ştiu procedurile, că sirenele funcţionează”, a declarat Raed Arafat, șeful departamentului pentru Situații de Urgență.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Un bărbat a murit alături de câinele lui. Modul cumplit în care cei doi și-au găsit sfârșitul

Cum vor trebui românii să acționeze

Exercițiul îi ajută pe români să se pregătească în cazul unui adevărat dezastru, să nu intre în panică pentru a putea acționa cât mai eficient. Acesta ne va ajuta să nu fim vulnerabili în fața dezastrului natural, astfel încât șocul acestuia să nu ne afecteze pentru o perioadă lungă de timp, ba chiar mai mult, într-o perioadă cât

mai scurtă de timp să ne putem întoarce la viața noastră normală.

„Şi, mai ales, cum să acţioneze şi cum să se pregătească. (…) Noi, când vorbim cu oamenii despre riscuri, nu vrem să îi panicăm, noi vrem să îi pregătim. Dorinţa noastră este să ajungem la un nivel de rezilienţă ridicat. Ce înseamnă rezilienţă pentru omul de rând? Înseamnă ca o situaţie de urgenţă să nu te afecteze mai mult decât pentru o perioadă foarte scurtă şi să poţi să revii la viaţa normală, iar, în timpul situaţiei de urgenţă, să nu devii vulnerabil şi să

ai ce îţi trebuie ca să poţi să faci faţă situaţiei respective ”, a mai adăugat șeful departamentului pentru Situații de Urgență.

Citește și: Încă un cutremur în Turcia, la trei săptămâni după tragedia care s-a soldat cu peste 50.000 de morți. Ce magnitudine a avut

Sursa: redactia.ro

 

 

Taguri:

Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!