Mesajul apărut pe conturile de Facebook ale mai multor artiști din România: „Vă rugăm să includeţi în...”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 19 iul 2022, 00:40
Ce au cerut artiștii din România Ministerului Culturii?
Sursa: Instagram, unsplash

Industria culturală este printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus. În acest context, Ministerul Culturii a decis să vină în sprijinul celor care activează în acest domeniu și care întâmpină dificultăți din punct de vedere financiar.

Restricțiile impuse de autorități au dus la închiderea sălilor de spectacole, a teatrelor, cinematografelor, petrecerile nu mai sunt permise, astfel că pentru artiștii din România, situația actuală este una foarte delicată. 

Artiștii din România, scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii 

Pentru că nu își mai pot desfășura activitatea așa cum o făceau până acum, artiștii din România întâmpină mari dificultăți din punct de vedere financiar.

Veniturile lor au scăzut considerabil, astfel că reprezentanții Guvernului au luat decizia de a elabora un proiect prin intermediul căruia aceste persoane să fie susținute de stat în perioada următoare.

Cu toate acestea, pe lista celor care ar urma să primească un ajutor din partea statului nu se află și cântăreții din România, lucru care i-a revoltat pe majoritatea dintre ei. Astfel, artiști ca Misha, Connect-R, Delia, Antonia,  Horia Brenciu, Inna, Paula Seling, Vama sau Voltaj au redactat o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, scrisoare prin care au subliniat că existența sectorului cultural depinde și de artiști, nu doar de

organizatorii de evenimente, motiv pentru care ar trebui incluși și ei în schema de ajutor de la stat.

Citeste si: Misha, atac dur pe Internet! Fosta soție a lui Connect-R nu a mai suportat și a răbufnit: "Sunteți niște nenorociți, iar copilul meu SUFERĂ din cauza voastră!"

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

„Și dacă amărâtul ăla de la Vaslui, prins cu șpagă, și mulți alții ca el sunt bolnavi?” Dan Negru, mesaj dur pe o rețea de socializare

„Am luat la cunoştinţă că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activităţi au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiştii nu sunt incluşi în planul Guvernului. Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste

măsuri. Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultura.”, este mesajul pe care mai mulți artiști din România l-au postat pe conturile lor de Facebook sau Instagram.

Citeste si: Reacția Andreei Bănică după ce s-a decis închiderea școlilor din București: "Ne așteptam să..."