Mărturiile sfâșietoare ale refugiaților ajunși în România: „Totul este negru. Nu există lumină la capătul tunelului”. Alți zeci de români sunt blocați în infernul din Fâșia Gaza

Author: Diana Ghita
Actualizat: 09 nov 2023, 09:38

Românii evacuați din Gaza

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Pe 7 noiembrie s-a împlinit o lună de la debutul războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas. De abia acum cei prinși în mijlocul conflictului sunt evacuați din zonele tensionate.

Miercuri seară, pe 8 noiembrie, au ajuns în țară primii 93 de români evacuați din Fâșia Gaza. Aceștia au fost transportați în România prin intermediul unei curse speciale, efectuată de o aeronavă TAROM, de la Cairo la Baza 90 din Otopeni.

Ce mărturisesc cei afectați de războiul din Israel

Cetățenii au ajuns la București, în jurul orei 22, unde au fost întâmpinați de rudele lor, care, de la declanșarea războiului din Israel, au stat cu sufletul la gură, temându-se pentru viețile celor dragi, prinși în mijlocul bombardamentelor.

„Primul lucru am stat să mă rog la Dumnezeu să îi scape, să fie bine, următoarele 30 și ceva de zile care au trecut au fost un coșmar, le-am petrecut numai la știri, numai prin listele de decedați, de morți căutam numele ei, speram să nu fie, erau telecomunicațiile tăiate, nu aveau nicio condiție, apă, mâncare, curent, condiții de trai.”, a povestit un bărbat a cărui soție s-a întors în România, potrivit Observator.

Refugiații care au reușit să scape din Gaza, fac mărturii cutremurătoare despre infernul în care, timp de o lună, au trăit adevărate clipe de coșmar. În vreme ce unii nu mai vor să revină niciodată pe acele meleaguri, alții își doresc să se întoarcă, după ce conflictul se va aplana.

„Ne-am gândit şi la asta, şi suntem siguri, dar am plecat cu cheia casei, atât.

Mi-a rămas amintire. Cheia de la casă. Să dea Dumnezeu ca într-o zi să o refolosesc.”, a declarat o româncă.

„La urma urmei trebuie să mă întorc. Pentru că e pământul meu, casa mea, viaţa mea, fraţii mei, familia mea.”, a spus Macat Azmi, unul dintre românii refugiați.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Primii români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România. Premierul Marcel Ciolacu i-a așteptat la aeroport

Refugiații au trecut prin clipe greu de descris

De asemenea, alți români evacuați din Fâșia Gaza descriu ororile prin care au trecut și traumele adânci cu care au rămas după masacrul la care au asistat, neputincioși. Aceștia se simt total lipsiți de speranță, dorindu-și doar un singur lucru, și anume pace.

„Mă simt redusă la tăcere, simt că totul este negru în jurul meu. Nu există lumină la capătul tunelului. Nu ne dorim decât pace! Vrem pace. Nimic altceva.”, a mărturisit o tânără studentă la medicină, pe nume Jasmine.

Un alt român a povestit cum moartea a trecut pe lângă el și cum zeci de rude ale lui nu au avut același noroc, găsindu-și sfârșitul crunt în Gaza.

„S-a bombardat la vecini şi a ajuns şi la mine. A ajuns la mine o bucată de metal, din aceea, de la rachetă. Nici trei metri. Din familia mea, deci unchii mei... 45 de persoane. O familie întreagă! Au murit toţi”, a dezvăluit un inginer, care și-a finalizat studiile la Brașov, conform sursei citate.

Alți zeci de cetățeni români încă se află în Fâșia Gaza. Miercuri, aceștia ar fi trebuit să treacă în Egipt, pe la granița de la Rafah. Însă, punctul de trecere a fost închis și, momentan, nu se știe când se va redeschide. Astfel, clipele de groază nu au luat sfârșit pentru cei ce sunt încă blocați la frontiera cu Egiptul.

Citește și: Război Israel-Hamas: Luptele și bombardamentele continuă în Fâșia Gaza. Alți 51 de români au fost evacuați din calea bombelor