Marea Neagra e plina de cadavre. Dezastru ecologic fara precedent

Autorităţile din România s-au mobilizat în urma incidentului de duminică, când o navă s-a scufundat parţial în bazinul Portului Midia.


In articol:

Se verifică şi dacă apele au fost contaminate în urma acestui eveniment. Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, s-a implicat personal în acest caz.

În urma evenimentului produs ieri, când în timpul manevrei de plecare din portul Constanța – zona Midia, nava QUEEN HIND, pavilion Palau, cu destinația Jeddah – Arabia Saudită, având la bord 14.600 capete ovine vii, s-a înclinat la 60 grade, a balansat până în malul de pământ unde a rămas lipită cu tot bordul tribord în marginea șenalului navigabil, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a dispus, la prima oră a dimineții, prin ordin de ministru, inițierea investigației tehnice privind siguranța și constituirea comisiei de investigație, se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.

Totodată, ministrul Lucian Bode a semnat și un ordin comun alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe și Csutak Nagy Laszlo, președintele Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru constituirea de echipe mixte care vor verifica modul în care au fost respectate prevederile legale privind încărcarea-descărcarea, îndeplinirea serviciilor de siguranță maritimă, gradul de poluare, contaminarea apei în urma incidentului, respectarea condițiilor de transport privind suprafața necesară îmbarcării, verificarea documentelor însoțitoare, dar și alte elemente ce pot rezulta în urma investigațiilor.

Citeste si: Mai ceva ca in filmul Titanic! Au fost la un pas sa moara inecati

Citeste si: RAR va este dat sa vedeti asemenea imagini! Au fost la un pas sa scufunde nava la lansare

Dacă în urma verificărilor vom constata o încălcare a prevederilor legale, vom sesiza organele abilitate astfel încât cei responsabili să răspundă. Nu putem să permitem repetarea unor asemenea evenimente.” a spus ministrul Lucian Bode.

Antena 3 relatează că sute de cadavre de oi plutesc deja în apa din jurul navei parţial scufundate şi există riscul unui dezastru ecologic în zonă, potrivit Animals International.

Pentru salvarea animalelor, alături de echipele ISU au venit două nave ale Gărzii de Coastă și membrii unui ONG specializat în intervenții în Marea Neagră”, spune Dan Jeacă, prefect Constanţa.

Prima grijă e să scoată animalele, ce mai putem scoate, pe alea vii, automat, probabil sunt şi înecate, iar după aceea soluţia cu motivul de ce s-a produs accidentul şi ce măsură va fi luată, cum se va scoate nava, că automat nu o să rămână pe şenal, se va lua ulterior”, spune Daniel Popa, inspector şef ISU Dobrogea.

Au fost salvate doar 33 de animale. Pentru restul, care s-au înecat, se va recurge la o procedură de distrugere a cadavrelor.

Pierderile sunt estimate la 3 milioane de lei.

Autorităţile au declanşat şi o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Sunt luate în calcul mai multe ipoteze. Prima este că nava a fost supraîncărcată.

Sursa: digi24 si capital

Citeste si: Ironia sortii? Capitanului de pe Costa Concordia ii era teama ca se va scufunda la fel ca Titanicul VIDEO

Citeste si: Supravietuitorii de pe Costa Concordia dau in judecata producatorii navei

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate