Elena e in clasa a doua. In prima ei zi de scoala a gasit banca goala. Profesorilor li s-a rupt sufletul cand au vazut privirile intrebatoare ale micutilor si au scos de prin depozite manualele vechi, tiparite acum 10 ani. Trebuiau sa le arate cateva carti copiilor. Dar, acestea sunt depasite.
„Nu se mai potrivesc! Noi, anul trecut, am lucrat conform programei si am avut mult mai multe continuturi, iar acum, la clasa a doua se repeta aceste continuturi, pe care noi le-am invatat in clasa intai.”
Programa s-a schimbat, iar materia se potriveste...ca nuca in perete. La fel de bine ar putea sa foloseasca si abecedarele dinainte de ‘89. Rezultatul ar fi acelasi.
Daca la clasa a doua dascalii au mai gasit prin depozite manuale, la clasa intaia e si mai greu. Bobocii care au absolvit clasa anul trecut au voie sa pastreze abecedarele si cartile de matematica, asa ca stocurile din acest an sunt limitate.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Profesorii parca ar fi anticipat situatia.
Multi au avut grija, ca an de an, sa pastreze cartile in plus. Acum, le sterg de praf si le impart! Sunt putine si nefolositoare, insa, cei mici se bucura.Ministerul Educatiei a avut grija sa schimbe programa, dar manualele raman si acum, o saptamana de la inceperea scolii- o necunoscuta. Iar invatatorii si parintii se descurca asa cum pot. Cumpara auxiliare, cumpara material didactic.
Nu doar la clasele intai si a doua sunt probleme.
Cu toate acestea, la inceput de an scolar, ministrul Educatiei declara calm ca problema e binecunoscuta.
Zis si facut! Doar ca solutia gasita nu se stie ce va rezolva. Deocamdata manualele vechi, considerate pana mai ieri, maculatura, s-au intors pe bancile scolarilor.