Lovitură pentru Vladimir Putin! În plin război, Japonia cere Rusiei să-i retrocedeze insulele Kurile de Sud

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 09 dec 2022, 05:05

Japonia cere Rusiei să-i retrocedeze insulele Kurile de Sud.

Sursa: Gazeta de Sud

Japonia cere din nou Rusiei să-i dea înapoi insulele Kurile de Sud, ocupate la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Guvernul japonez şi-a reiterat pretențiile în disputa teritorială cu Rusia cu privire la Insulele Kurile de Sud, transmite dpa.

Citeste si: Volodimir Zelenski acceptă ce își doreşte Vladimir Putin: „Ucraina nu mai vrea în NATO şi e dispusă să negocieze pentru Donbas”

Japonia cere Rusiei să-i retrocedeze insulele Kurile de Sud

În timp ce Japonia revendică insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, Rusia susține independența asupra întregului lanț de insule. 

Autoritățile japoneze s-au abținut să folosească termenul „ocupate” în ultimii ani, preferând să spună că „aceste insule sunt acoperite de suveranitatea japoneză”. 

Citeste si: China oferă ajutor umanitar Ucrainei, dar își păstrează fermă relația cu Rusia: „Prietenia cu Moscova este încă solidă”

Rusia a ocupat partea de sud a Insulelor Kurile, ceea ce contrazice dreptul internațional, a declarat directorul Departamentului Europa al Ministerului de Externe japonez, Hideki Uyama, în timpul dezbaterilor de luni din parlament, potrivit Observatornews.ro.

„Teritoriile sunt ocupate de Rusia și credem că acest lucru contrazice dreptul internațional”, a spus oficialul.

Marţi, ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a descris cele patru insule drept "parte integrantă" a Japoniei, a relatat cotidianul nipon Sankei Shimbun.

În urma războiului dintre Rusa și Ucraina, guvernul japonez revine la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, îl evitase timp de 10 ani în speranţa ajungerii la un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Arhipelagul, disputat de zeci de ani, se află între Peninsula Kamchatka a Rusiei și insula principală din nordul Japoniei, Hokkaido.

Japonia a cedat insulele Kurile de Sud Uniunii Sovietice după ce a capitulat în al Doilea Război Mondial.

„Am avut opt nunți... cu trei bărbați”. Ioana Lee, prințesa japoneză, urmărită de ghinionul în iubire. Ce a dus la destrămarea celor trei căsnicii

Tokyo revendică insulele Etorofu sau Iturup în rusă; Kunashiri sau Kunashir; Shikotan și grupul Habomai pe linia de despărțire dintre Marea Okhotsk și Oceanul Pacific. Propunerile de a returna inițial două dintre cele patru insule aflate în litigiu ca un fel de soluție provizorie au fost respinse.

Fostul premier japonez Shinzo Abe renunţase la sintagma „parte integrantă” a Japoniei în mandatul său pentru a semnala o poziţie mai flexibilă în disputa cu Rusia în speranţa unui progres major.

Potrivit sursei citate mai sus, revenirea lui Kishida la vechiul limbaj arată că actualul premier abandonează această speranţă. Disputa continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state.

 


Bia, primele semne de gelozie, în Casa iubirii! Concurenta i-a adus reproșuri dure lui Andrei, pentru ca a fost mult prea tandru cu Emma în camera roșie! „Am auzit că ai strâns-o foarte tare în brațe”

Andrei îi stârnește gelozia frumoasei Bia, după ce o va îmbrățișa pe Emma în camera roșie! „Mie nu-mi place să mă joc!” Iată ce reproșuri dure i-a adus concurenta lui Andrei!

Cookies