Se spune ca legumele si fructele nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a fiecaruia dintre noi. Ultimele studii arata insa ca ceea ce trebuiau sa fie alimente sanatoase sunt adevarate bombe chimice, care afecteaza sanatatea.
Iata ce a descoperit Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara in Romania, dupa ce a efectuat o serie de teste:
Lista cu legumele si fructele cu cele mai multe pesticide
In mod surprinzator, cartofii ocupa primul loc pe lista legumelor si fructelor cu cea mai mare cantitate de pesticide.
Cartoful este leguma cu cele mai multe chimicale, in timp ce fructul cel mai periculos este marul, peste 98% din mostrele testate fiind pline de pesticide.
Citeste si: 5 variante de mic dejun sanatos, bun si pentru copii
Legumele cu cele mai multe pestidice, conform Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare:
- cartofi;
- capsuni;
- mere;
- nectarine;
- piersici;
- telina;
- struguri;
- cirese;
- spanac;
- ardei gras;
- rosii;
- castraveti.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Legumele cu cele mai putine pesticide, conform Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare:
- avocado;
- porumb;
- ananas;
- varza;
- mazare;
- ceapa;
- sparanghel;
- mango;
- papaya;
- kiwi;
- vinete;
- pepene.
Potrivit autoritatilor, merele au intre doua si sase pesticide, iar strugurii, lamaile si rosiile contin intre doua si sapte pesticide.
Citeste si: Alimentul care ne lipsește cel mai mult din meniu. Recomandările nutriționiștilor
Ce sa faci ca sa nu te imbolnavesti de la fructele si legumele cu pesticide
Exista o serie de reguli simple pe care le putem urma pentru a minimiza impactul consumului acestor alimente pline de pesticide.
In primul rand se recomanda ca acestea sa fie spalate foarte bine cu apa calaie.
Mai mult, daca este posibil, curatati legumele sau fructele consumate de coaja; coaja este cea care contine cele mai multe pesticide.In cazul in care acest lucru nu este posibil, dupa o clatire initiala, lasati fructele sau legumele care urmeaza a fi consumate sa stea intr-un vas cu apa in care a fost adaugat in prealabil bicarbonat de sodiu.
De asemenea, mai pot fi folosite solutii speciale pentru spalarea fructelor si legumelor, care se gasesc in magazine specializate. Se pulverizeaza, se lasa sa actioneze dupa care se clateste cu apa.
Nu in ultimul rand, evitati pe cat posibil consumul legumelor sau fructelor care sunt cultivate in extrasezon; de regula fermierii folosesc mai multe pesticide in aceste perioade, iar roadele nu sunt astfel cele mai sanatoase.