Li Qiang este noul premier al Chinei. Cine este acesta și ce funcție a ocupat până acum?

Author: Cristina Mocanu

Li Qiang

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Li_Qiang

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a desemnat pe Li Qiang noul premier al Chinei.

Noul premier al Chinei, Li Qiang, va avea rolul de

a se ocupa de gestionarea celei de-a doua economii a lumii.

Cine este Li Qiang noul premier al Chinei?

Li Qiang, în vârstă de 63 de ani, fostul șef al Partidului Comunist din Shanghai, cel mai mare oraș al Chinei, îl va înlocui pe Li Keqiang, care se retrage, după ce a servit timp de două mandate de cinci ani.

Citește și: Xi Jinping ar plănui să-l viziteze pe Vladimir Putin săptămâna viitoare. Președintele Rusiei ar fi cel care a inițiat invitația

Acesta este un aliat al președintelui Xi Jinping, fiind șeful său de cabinet între 2004 şi 2007, când Xi ocupa funcția de secretar de partid al provinciei Zhejiang din estul Chinei.

Li a devenit candidat pentru funcţia de prim-ministru în octombrie 2022, când a fost numit numărul doi în comitetul permanent al Biroului Politic în timpul congresului Partidului Comunist, care se desfășoară la fiecare cinci ani.

Perceput ca fiind un politician pragmatic, favorabil mediului de afacerile, noul premier se confruntă cu sarcina de a susține redresarea economică inegală a Chinei după trei ani de restricții cauzate de pandemia de COVID-19, încrederea redusă în rândul consumatorilor şi a sectorului privat şi turbulențele de pe scena internaţională.

De asemenea, Li Qiang va trebui să preia funcţia pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul, printre care eforturile SUA de a

bloca accesul Chinei la tehnologii cheie şi ale multor companii globale ce urmăresc să își diversifice lanțurile de aprovizionare, având în vedere riscurile politice şi perturbările din perioada COVID.

Citește și: China vrea o extindere militara si economica! Dar, ce inseamna asta?

Citește și: Mesajul Deei Maxer, după ce s-a zvonit că are deja o altă relație

Sâmbătă, 11 martie, Liu Jinguo a fost nominalizat drept candidat pentru funcţia de director al Comisiei Naționale de Supraveghere, care supraveghează activitatea guvernamentală anticorupție, a raportat Xinhua.

Zhang Jun a fost nominalizat, de asemenea, candidat pentru a deveni președintele Curții Populare Supreme, iar Ying Yong a fost nominalizat candidat pentru funcţia de procuror general în cadrul Procuraturii Populare Supreme din China.

Xi Jinping, investit ca președinte al Chinei pentru alți cinci ani

Xi Jinping a obținut vineri, 10 martie, un istoric al treilea mandat de preşedinte al Chinei, după votul oficial al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al țării după mai multe generații.

Rezultatul votului deputaților chinezi în favoarea lui Xi Jinping este fără drept de apel: 2.952 voturi pentru, zero împotrivă, zero abțineri.

În vârstă de 69 de ani, Xi Jinping a obținut în octombrie 2022 o prelungire cu cinci ani în fruntea Partidului Comunist chinez și a comisiei militare, cele mai importante două funcții de putere.

Unic candidat, liderul de la Beijing a fost reales în funcție pentru aceeași durată ca șef al statului.

China vrea o extindere militara si economica! Dar, ce inseamna asta?

Cu toate acestea, președintele chinez Xi Jinping s-a confruntat cu o situație complicată în ultimele luni. La sfârșitul lunii noiembrie 2022 au avut loc manifestații de amploare față de politica „zero COVID” a Chinei și un val major de decese pe fondul abandonării acestei strategii sanitare în decembrie.

Subiectele acestea au fost evitate în actuala sesiune parlamentară, eveniment foarte orchestrat în cadrul căruia Li Qiang, un aliat al lui Xi, ar urma să devină noul premier, în locul lui Li Keqiang.

Sursă: romania.europalibera.org 

 


A venit momentul ca Robert să o confrunte pe Mihaela, care a avut cameră roșie cu Laurențiu. Este Robert gelos pe Laurențiu?