Legenda strigoilor din Parang, sambata, la "Asta-i Romania!"

Sambata, de la ora 20:00, emisiunea "Asta-i Romania!", moderata de Mihai Ghita, ne dezvaluie legenda strigoilor din Muntii Parang.

In apropierea Petrosaniului, in localitatea Jiet, se afla tinutul momarlanilor, un colt de Romanie tihnita, desprinsa parca din povestile nemuritoare. Momarlanii, oameni asezati, cu privirea taioasa dar cu vorba blajina, traiesc dupa legile nescrise, vechi de sute de ani, nu foarte departe de civilizatia orasului.

Varcolacii, vrajitoarele, ielele sau strigoii ar fi personaje reale despre care unii localnici povestesc cu infrigurare, la ceas de seara. Oamenii locului spun ca pe aceste pamanturi, dupa moarte, sufletul nu pleaca spre cele vesnice, ci ramane acolo unde omul a trait o viata. Batranele cred cu tarie ca salvarea vine intotdeauna de la Cel de Sus.

Oameni cu frica lui Dumnezeu, momarlanii isi cauta linistea in credinta.
“Ne facem tot timpul rugaciune, cand scoatem vacile, cand le bagam inauntru, cand ne culcam si cand ne trezim … Aici rugaciunea este baza. Nadejdea in Dumnezeu!” marturiseste o batranica.

La "Asta-i Romania!" vom afla legendele care s-au croit de-a lungul timpului in jurul asa-zisilor strigoi sau moroi, povesti care seamana cu scenariul macabru al unui film de groaza.

Cat adevar sau minciuna contin istorisirile momarlenilor, puteti afla sambata, de la ora 20:00, urmarind o noua editie “Asta-i Romania!”, emisiune moderata de Mihai Ghita, la Kanal D.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Cookies