Legea Pensiilor se schimbă radical! Președintele Casei Naționale de Pensii Public a anunțat ce se întâmplă din 2023 cu recalcularea pensiilor

,

Ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor în 2023? Daniel Baciu a făcut anunțul.

Anunț important pentru români. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor în 2023.

Citește și: Informația momentului! Salariul minim crește de la 1 ianuarie 2023. Câți bani vor primi românii

Legea Pensiilor se schimbă radical! Președintele Casei Naționale de Pensii Public a anunțat ce se întâmplă din 2023 cu recalcularea pensiilor

În cest context, Daniel Baciu a subliniat că noua lege a pensiilor va fi gata în primul trimestru din 2023. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice  a transmis că în anul 2023 se are în vedere recalcularea tuturor dosarelor în plată.

Daniel Baciu a adăugat că se doresc pensii egale, care până acum nu au fost posibile din cauza inechităților.

„Este un jalon foarte clar și în PNRR. Trebuie să avem deja adoptată o nouă lege a pensiilor, de fapt, este vorba de o reformă în sistemul public de pensii care vizează, în primul rând, recalcularea tuturor dosarelor în plată.

Urmărim prin acest proces de evaluare să evidențiem foarte clar numărul total de puncte al fiecărui beneficiar și stagiile de cotizare contributive și necontributive, astfel încât – la același număr total de puncte – să avem și pensiile egale, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă pentru că aceste inechități s-au adunat de-a lungul timpului”, a declarat Daniel Baciu, potrivit  realitatea.net

Citește și: Motivul pentru care PNL a renunțat la creșterea de 15% a pensiilor. Adrian Câciu a explicat decizia Coaliției privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023

De asemenea, Daniel Baciu a declarat  faptul că stagiile sunt diferite, în funcție de legislația pe care a ieșit fiecare pensionar, dar contributivitatea este aceeași.

„Legislația a fost diferită, adică acel calcul al punctajului mediu anual s-a raportat la alt stagiu de cotizare. De 20 de ani, de 30 de ani, de 35 de ani. Dacă un pensionar a ieșit pe legislația veche, unde raportarea s-a făcut la alt stagiu de cotizare și alt pensionar care a lucrat la aceeași perioadă a ieșit pe legea care este în momentul de față în vigoare, se raportează la stagii diferite, au pensii diferite, dar contributivitatea aceeași”, a completat Baciu.

În plus, Președintele Casei Naționale de Pensii Public a vorbit și despre ajutoarele de care românii vor beneficia în următoarea perioadă.

„Acest ajutor financiar va fi primit odată cu plata pensiei. Va fi evidențiat distinct pe cuponul de pensie, după ce se aplică această majorare de 12,5% se acorda și acel ajutor conform pensiei majorate. După ce va apărea actul normativ în Monitorul Oficial, noi trebuie să implementăm aceste noi valori în bazele de date astfel încât în timp util să reușim să tipărim cele 5 milioane de taloane cu noile valori.

Ca impact, vorbim de acest ajutor financiar. El se adresează la 2,3 milioane de pensionari, pentru prima tranșă cu 1000 de lei, cei cu 800 de lei sunt 950 de mii de pensionari, iar 1,2 milioane de pensionari vor primi acel ajutor de 100 de lei”, a completat președintele CNPP.

Citește și: Când intră pensiile în decembrie 2022 şi ianuarie 2023. Anunţ făcut de ministrul Muncii, Marius Budăi

Daniel Baciu a spus și că majorările trebuie să fie sustenabile și să se găsească venituri în bugetul asigurărilor sociale de stat.

„Știu că toată lumea spune că ar vrea mai mult, că ar trebui mai mult, dar până la urmă aceste creșteri trebuie să fie sustenabile și să se găsească venituri în bugetul asigurărilor sociale de stat”, a mai spus Daniel Baciu.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Anunț important pentru români! Ce se întâmplă cu ajutoarele pentru cei cu pensii sub 3.000 de lei. Marius Budăi a dat toate detaliile

Discuții care riscă să arunce armonia UE în aer: E decizia care ar putea stopa inflația galopantă!

Anunț important pentru români! Ce se întâmplă cu ajutoarele pentru cei cu pensii sub 3.000 de lei. Marius Budăi a dat toate detaliile

Parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia. Traian Băsescu și Emil Constantinescu, marii absenți de 1 Decembrie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies