Lăsata Secului 2023: Tradiții și obiceiuri. Când se merge cu plocon la nași?

Autor: Amalia Georgescu

Pentru Postul Paștelui se lasă sec de două ori

Sursa: Unsplash

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui are două etape. Când se lasă sec de carne și brânză, când se merge cu plocon la nași și ce alte tradiții și obiceiuri se respectă?

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui reprezintă momentul în care credincioșii mai pot consuma alimente de dulce, înainte de Postul Mare. Când se lasă sec pentru Postul Paștelui în anul 2023? 

Când este Lăsata Secului în 2023?

Conform calendarului creștin ortodox, Postul Paștelui este singurul din an pentru care se lasă sec de două ori. Mai exact, Lăsata Secului are două etape care îi pregătesc pe credincioși pentru perioada de post.

Se lasă sec pentru Postul Paștelui 2023 în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, mai exact pe 19 februarie 2023, aceasta fiind ultima zi în care se mai consumă carne.

Cel de-al doilea moment în care se lasă sec pentru Postul Paștelui este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, care pică pe 26 februarie. Aceasta este ziua în care se lasă sec de brânză. 

Ce înseamnă, de fapt, Lăsata Secului? 

După cum îi spune și numele, Lăsata Secului este ziua sau zilele de dinaintea postului în care mai pot fi consumate alimente de dulce. Practic, după ce se lasă sec, credincioșii intră oficial în perioada de post, ceea ce înseamnă că nu mai au voie să consume alimente de „dulce”. Este vorba despre toate acele produse de origine animală cum ar fi carne, lapte, ouă, brânză sau unt.

După ce se lasă sec, credincioșii trebuie să respecte rigorile postului și doar în zilele în care se fac dezlegări mai pot consuma pește, ulei sau vin.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Paștele 2023: Pe ce dată pică Învierea Domnului și câte zile libere vom avea?

Lăsata Secului 2023. Când se merge cu plocon la nași?

De Lăsata Secului există obiceiul ca finii să meargă cu plocon la nași. Este o tradiție veche și care încă se respectă. Finii pot merge să își viziteze nașii înainte de a începe Postul Paștelui 2023, mai exact pe 26 februarie.

Aceasta este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, ziua în care se lasă sec de brânză. 

A merge cu plocon la nași înseamnă, de fapt, a le duce acestora diferite preparate, unele dintre ele putând fi servite la masa de dinaintea Postului Mare. Se spune că finii trebuie să le ceară iertare nașilor dacă le-au greșit cu ceva, iar apoi, toți patru trebuie să se așeze la masă.

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Lăsata Secului 2023? 

De Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023 se spune că este bine ca în fiecare casă să fie organizată o masă îmbelșugată, cu preparate „de dulce”, masă la care ar trebui să participe toți cei din familie. Având în vedere că timp de 48 de zile, atât cât durează Postul Paștelui, credincioșii nu mai pot consuma alimente de origine animală, acum este momentul potrivit pentru a se bucura de bucatele preferate.

De Lăsata Secului există o tradiție care spune că toate resturile trebuie strânse și aruncate a doua zi spre răsărit. Persoana care face acest lucru trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”. Acest obicei se păstrează în special în zonele rurale.

De Lăsata Secului 2023, femeile nu au voie să facă treburi în gospodărie, astfel că nu se spală rufe, nu se face curat, nu se calcă și nici nu se coase. Singurul lucru care le este permis femeilor este să spele foarte bine toate vasele în care au fost pregătite bucate de „dulce”. Se face acest lucru pentru a putea fi gătite în ele preparate de post în următoarea perioadă.

Postul Paștelui 2023 începe pe data de 27 februarie și se încheie pe 16 aprilie 2023, ziua în care creștinii ortodocși sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Citește și: Moșii de Iarnă 2023: Pe ce dată pică Sâmbăta Morților și ce trebui să dai de pomană în această zi Sfântă

 

Taguri:

Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!