La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în această seară

Author: Lavinia Medrea

Când ajunge Lumina Sfântă în România

Sursa: Captură YouTube ESSENTIALIS

În această seară, 4 mai 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în România.

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România cu avionul și va fi dată delegaților eparhiilor la Aeroportul Otopeni. Ulterior, va fi distribuită fiecărei parohii, declară Biroul de presă al Patriarhiei Române.

La ce oră ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim

Lumina Sfântă ajunge în această seară și în Republica Moldova, Chișinău, adusă de un delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, oferită ulterior parohiilor din Mitropolia Basarabiei.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Paște în 2024

Tot în această seară, aproape de ora 19:00, Lumina Sfântă va ajunge la Catedrala Patriarhală și va fi preluată de către Preafericitul Daniel.

Cum se ia Lumina de la Mormântul Sfânt

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

An de an, în preajma sărbătorilor Pascale, la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30- 14:30, se aprinde un foc care coboară din cer deasupra Mormântului Sfânt. În primele minute, focul nu frige.

În Vinerea Mare polițiștii civili, care nu sunt creștini, încep inspectarea Sfântului Mormânt, imediat după Prohod. În general este vorba de un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel, care trebuie să aibă grijă de încăperea Mormântului Sfânt pentru a nu exista niciun fel de sursă de foc.

Păzitorii de ocupă, de asemenea, cu percheziția persoanelor care intră în încăpere pentru ceremonia religioasă.

Citește și: La ce oră începe slujba de Înviere și când se ia Lumina Sfântă

Când vine momentul, se sting luminile, se sigilează ușa și, la intrare, rămân doar gardienii. După ce se termină slujba, Patriarhul Ierusalimului, care poartă doar un stihar alb, cu epitrahil și brâu, merge la Mormântul Sfânt, unde este controlat de gardieni la intrare.

Preotul desigilează ușa Mormântului Sfânt și intră în prima cameră, intitulată „Capela Îngerului”, alături de un arab de religie islamică. Ulterior, intră în camera în care se află Mântuitorul și stă în genunchi în fața lespedei.

După ce-și face rugăciunea, persoanele din biserică pot să vadă o lumină care coboară precum un fulger, care izvorăște din cupola de deasupra Capelei Sfântului Mormânt și care aprinde vata presărată deasupra.

Preotul ia în mâini vata aprinsă, o pune în două cupe de aur, apoi se întoarce în Capela Îngerului, după care aprinde doi pumni de câte 33 de lumânări. Ulterior, iese și împarte lumina credincioșilor, spune Agerpres.