Klaus Iohannis a promulgat legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub 1 milion de euro. Aceștia scapă de închisoare numai dacă achită prejudiciul

Author: Diana Ghita
Actualizat: 10 mai 2024, 18:35

Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis

Sursa: Pexels.com

Vineri, pe 10 mai, Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care pare să favorizeze infracțiunea de evaziune fiscală. Conform acesteia, evazioniștii scapă de pedeapsa cu închisoarea dacă plătesc prejudiciul produs și 15% în plus.

Într-o mișcare legislativă controversată, președintele Klaus Iohannis a promulgat recent o lege care ridică semne de întrebare cu privire la abordarea statului în combaterea evaziunii fiscale, potrivit news.ro. Această lege, inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderii PSD și PNL, a fost concepută pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale, dar dispozițiile ei ridică unele îngrijorări.

Ce prevede legea care îi protejează pe cei care fac evaziune fiscală sub 1 milion de euro

Potrivit noilor prevederi, faptele de evaziune fiscală cu un prejudiciu mai mic de 1 milion de euro sunt dezincriminate, cu condiția ca prejudiciul să fie acoperit integral, plus 15%. Această mișcare este susținută de un argument care vizează reducerea încărcăturii sistemului judiciar și încurajarea contribuabililor să-și asume responsabilitatea pentru erorile lor fiscale.

Legea promulgată de către Klaus Iohannis prevede „închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale

a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice; executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice”.

Citește și: Apare o nouă regulă în sistemul de plată a pensiilor în România: Marcel Ciolacu „Ne dorim ca aceste excepții să devină reguli”

Criticii consideră că această lege ar putea avea consecințe neintenționate. De exemplu, există temeri că aceasta ar putea încuraja comportamentul fraudulos, întrucât oferă un fel de imunitate parțială pentru cei care încalcă legislația fiscală.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Cum scapă evazioniștii de închisoare

Această mișcare ar putea submina integritatea sistemului fiscal și ar putea eroda încrederea populației în acesta.

În plus, această lege ridică întrebări cu privire la justiția și echitatea sistemului. Deși intenția este de a reduce povara sistemului judiciar, există îngrijorări că aceasta ar putea crea o inegalitate în fața legii.

„Dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000

euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”,  mai arată actul normativ.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani de muncă

Ceilalți contribuabili, care nu sunt capabili să acopere integral prejudiciul, ar putea fi considerați în mod disproporționat responsabili în comparație cu cei care au resursele necesare pentru a-și plăti datoriile fiscale în întregime.

Mai mult decât atât, legea ridică întrebări și cu privire la efectele ei asupra comportamentului contribuabililor.

Există îngrijorări că eliminarea consecințelor penale pentru evaziunea fiscală sub un anumit prag ar putea descuraja respectarea voluntară a legii fiscale și ar putea încuraja riscul asumat.