Joe Biden promite că ajutorul pentru Ucraina „nu va slăbi”: „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”. Klaus Iohannis a ajuns la Varșovia

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 22 feb 2023, 15:25

Klaus Iohannis se întâlnește cu președintele Poloniei, SUA și secretarul general al NATO la Summitul B9

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, va fi prezent astăzi, la Varșovia, la Summitul B9.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Prezidențial din Varșovia, unde va participa la reuniunea extraordinară a Summitului B9.

UPDATE: Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, va participa la întâlnirea dintre Joe Biden şi statele membre NATO din Europa de Est, chiar dacă țara pe care o conduce nu face parte din alianță. Maia Sandu a fost primită de preşedintele polonez Andrzej Duda înaintea reuniunii, arată Agerpres.

Participarea Moldovei la întâlnire este importantă deoarece țara are frontieră cu Ucraina și dispune de o populaţie rusofonă destul de mare. 

UPDATE: Summitul B9 are loc la o zi după ce Vladimir Putin a declarat că își va continua „metodic” ofensiva pe care a pornit-o în Ucraina în urmă cu aproape un an anunțând, de asemenea, retragerea Rusiei din tratatul ruso-american New START privind dezarmarea nucleară.

Liderul rus a afirmat că occidentalii vor „să ne termine odată pentru totdeauna”, aruncând acuzații către Washington şi aliaţii săi europeni că poartă „responsabilitatea pentru alimentarea conflictului ucrainean şi a victimelor acestuia”.

Joe Biden a declarat, în timpul unui discurs de marţi, în Varşovia, că „Occidentul nu complotează pentru a ataca Rusia, aşa cum a spus Putin. Milioanele de cetăţeni ruşi care nu vor decât să trăiască în pace cu vecinii lor nu sunt un inamic”.

Președintele SUA a subliniat, în vizita de la Kiev de luni, după ce a promis că va sprijini Ucraina cu arme, că ajutorul pentru țara aflată în război „nu va slăbi”. „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată”.

Preşedintele Klaus Iohannis merge astăzi la Varșovia în vederea participării la reuniunea extraordinară a Formatului București 9 (B9) alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda.

De asemenea, invitați vor fi președintele SUA, Joe Biden, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Klaus Iohannis participă azi la Summitul B9

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Summitul B9 are loc în contextul împlinirii unui an de când Rusia a pornit un război de agresiunei împotriva Ucrainei, pe data de 24 februarie 2022. Obiectivul este continuarea coordonării dintre Aliații de pe Flancul Estic al NATO și SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor

de securitate generate de război. 

Citește și: Joe Biden, vizită secretă în Ucraina! Alertă aeriană în toată ţara. Care este motivul pentru care vizita președintelui american nu a fost anunțată public

Agenda discuţiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, arată Administraţia Prezidenţială.  

Președintele Klaus Iohannis va susține un discurs la ora 15:00, potrivit sursei menționate anterior.

Joe Biden „se va întâlni cu liderii Formatului Bucureşti 9 (B9), un grup de aliaţi NATO de pe flancul nostru estic, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a reafirma sprijinul de neclintit al SUA faţă de securitatea Alianţei”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Temele abordate în cadrul Summitului B9

Printre principalele teme abordate de oficiali la Summitul B9 se va afla și modul în care trebuie să fie pedepsită Rusia pentru crimele din Ucraina, prin instrumente de drept național.

Citește și: Antony Blinken a ajuns la Palatul Cotroceni. Șeful diplomației americane a fost întâmpinat de președintele Klaus Iohannis

„O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate”, mai precizează sursa menționată anterior.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!