Joe Biden, după ce a afirmat că Putin nu poate rămâne la putere: "Nu retractez nimic şi nu îmi cer scuze!" Kremlinul a reacționat la declarațiile președintelui SUA

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 29 mar 2022, 12:28

Joe Biden, după ce a afirmat că Putin nu poate rămâne la putere. Kremlinul a reacționat la declarațiile președintelui SUA 

Sursa: Canva.com

Joe Biden a făcut primele declarații după ce a declarat că Vladimir Putin nu poate rămâne la putere. Care a fost reacția Kremlinului?

Joe Biden a

făcut noi declarații după ce a lăsat să se înţeleagă că îşi doreşte înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere. Iată ce a declarat președintele SUA!

Citeste si: Joe Biden, mesaj tranșant pentru Vladimir Putin: „Nu poate rămâne la putere”. Cum a reacționat Rusia

Joe Biden, după ce a afirmat că Putin nu poate rămâne la putere. Kremlinul a reacționat la declarațiile președintelui SUA 

Recent, președintele SUA, Joe Biden, a susținut un discurs în faţa oficialilor polonezi adunaţi la Castelul Regal din Varşovia, unde a avertizat că lumea se află în mijlocul unui conflict definitoriu între democraţii şi autocraţii.

Joe Biden a promis că NATO va apăra "fiecare centimetru" al statelor membre şi a promis sprijin pentru Ucraina, deşi a subliniat că armata americană nu va lupta împotriva Rusiei.

La final, însă, Joe Biden a spus că  "pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere".

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 34 de război. Au început negocierile între Rusia și Ucraina. O clădire guvernamentală a fost atacată în Mikolaiv  

În acest context, declaraţiile lui Joe Biden au fost criticate inclusiv de unii aliaţi americani. Preşedintele

Franţei, Emmanuel Macron, a avertizat că omologul său american pune în pericol negocierile privind un armistiţiu între Rusia şi Ucraina. Iar la Washington, congresmanii şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea. Republicanul Jim Risch din Idaho, senator în Comisia pentru Relaţii Externe, a catalogat declaraţia lui Biden ca pe o "gafă cumplită", potrivit observatornews.ro.

De asemenea, BBC a analizat de ce remarcile făcute de preşedintele SUA cu privire la Vladimir Putin sunt extrem de periculoase, având în vedere conflictul din Ucraina şi a arătat că viteza cu care SUA a venit cu o "clarificare" sugerează că americanii înţeleg perfect pericolul cuvintelor spuse de Joe Biden.

Un oficial de la Casa Albă a spus sâmbătă că ăpreședintele Joe Biden nu a cerut  „schimbare de regim”  în Rusia, ci doar că acesta s-a referit la puterea Rusiei asupra Ucrainei şi celorlalţi vecini ai săi. A doua zi, la ieşirea de la slujba ţinută într-o biserică din Washington, înainte de a urca în maşină, Joe Biden a fost întrebat de un reporter din grupul care îl urmărea dacă vrea ca " Putin să fie răsturnat (n.r. de la putere)". Răspunsul preşedintelui american a fost un " NU " categoric.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Joe Biden a venit acum cu lămuriri spulimentare 

Preşedintele american, Joe Biden, a venit acum cu lămuriri spulimentare. Acesta a declarat luni, 28 martie, la Casa Albă, că "Nu retractez nimic şi nu îmi cer scuze”,   referindu-se la afirmaţia despre liderul rus Vladimir Putin, de sâmbătă, de la Varşovia, el precizând că nu şi-a exprimat o schimbare de regim, ci "o opinie bazată pe emoţiile sale din acea zi".

"Exprimam indignarea morală pe care am simţit-o faţă de modul în care se comportă Putin şi acţiunile acestui om. Tocmai veneam de la acele familii”, a spus el, referindu-se la refugiaţii ucraineni din Varşovia. "Nu exprimam atunci sau nu exprimăm acum o schimbare a regimului. Exprimam exact ceea ce am spus – exprimam indignarea morală pe care am simţit-o faţă de acest om. Nu am formulat o schimbare de politică. Şi cred că, dacă va continua acest curs, va deveni un paria în întreaga lume şi cine ştie ce poate deveni acasă în ceea ce priveşte sprijinul",  a declarat Biden, conform CNN.

MAi mult, preşedintele SUA a respins sugestia că remarcile sale ar putea escalada conflictul din Ucraina sau că au slăbit NATO.

"NATO nu a fost niciodată, niciodată, niciodată atât de puternică ca în prezent. Nu-mi pasă ce crede el. Va face ceea ce va face" , a spus Biden.

Citeste si: Prima reacție a Rusiei la declarațiile lui Joe Biden de la Polonia: „Nu decide Joe Biden cine conduce Rusia”

Joe Biden a spus că este sceptic că Putin ar putea fi influenţat de orice eveniment exterior, inclusiv remarca sa.  "Având în vedere comportamentul său recent, oamenii ar trebui să înţeleagă că va face ceea ce crede că ar trebui să facă, punct. Nu este influenţat de nimeni altcineva, inclusiv, din păcate, de propriii consilieri. Acesta este un tip care merge în ritmul său", a afirmat preşedintele american.

"În ultima parte a discursului am stat de vorbă cu poporul rus. Am comunicat acest lucru nu numai poporului rus, ci întregii lumi. Am spus doar un fapt simplu, că acest tip de comportament este total inacceptabil. Total inacceptabil. Iar modalitatea de a face faţă este să consolidăm şi să menţinem NATO complet unită şi să ajutăm Ucraina acolo unde putem.”

Joe Biden promite că ajutorul pentru Ucraina „nu va slăbi”: „Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia”. Klaus Iohannis a ajuns la Varșovia

Președintele SUA a asemănat sensul comentariului său cu o persoană care spunea în mod obiectiv " oamenii răi nu ar trebui să continue să facă lucruri rele şi nu anunţă o schimbare a politicii.

Însă Kremlinul a oferit propria replică la afirmaţiile lui Biden, argumentând că liderul Rusiei ”nu trebuie să fie decis de domnul Biden”,  spunând că depinde de ruși să-și aleagă propriul președinte.

„Acest lucru nu este decis de Biden. Preşedintele Rusiei este ales de cetăţenii ruşi”, a declarat un oficial de la Kremlin, citat de agenţia Reuters şi de postul de televiziune BBC News.