Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă fostul președinte dacă va fi găsit vinovat

Author: Diana Bostan

Ion Iliescu și Petre Roman sunt acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei

Sursa: Ionuț Fantaziu/ Inquam

Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare joi, 25 aprilie, în Dosarul Mineriadei din 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Procurorii au făcut o vizită la domiciliul lui Ion Iliescu în cadrul Dosarului Mineriadei pentru a-l informa că este urmărit penal pentru infracțiuni împotriva umanității. Aflat la vârsta de 94 de ani, fostul președinte a solicitat să fie audiat la domiciliu, deoarece nu poate să se deplaseze la Parchetul General. În aceeași anchetă, alți doi politicieni, Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, au fost oficial acuzați de infracțiuni împotriva umanității.

Ion Iliescu și Petre Roman sunt urmăriți penal pentru infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei

În legătură cu evenimentele cunoscute sub numele de Mineriada din 13-15 iunie 1990, procurorii militari au decis să continue investigațiile față de Ion Iliescu, fostul președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte al României la momentul faptelor. El este suspectat că ar fi comis infracțiuni contra umanității.

Această informație a fost făcută publică de Biroul de informare și relații publice al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește și: Ion Iliescu, judecat în dosarul „Revoluției”. Ce fapte grave a comis fostul președinte al României

"Precizăm că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție", a mai transmis Parchetul, potrivit observatornews.

Vineri dimineață, o echipă de anchetatori de la Parchetul General s-a deplasat la domiciliul lui Ion Iliescu pentru a-i comunica fostului președinte că a fost pus din nou sub acuzare. Iliescu este suspectat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității în legătură cu evenimentele din timpul Mineriadei din iunie 1990.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Nu au scăpat de acuzații nici fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

Ce riscă Ion Iliescu dacă va fi găsit vinovat

La vârsta de 94 de ani și cu dificultăți în deplasare, fostul președinte a semnat documentele de învinuire la domiciliu, în vila sa din cartierul Primăverii, unde este supravegheat de SPP.

Procurorii militari îl acuză pe Iliescu că, în iunie 1990, a coordonat și a încurajat acțiunile de represiune cu implicarea militarilor din Armată, Miliție și serviciile secrete.

Citește și: Dosarul Revoluției: 30 de ani de când vinovații nu au răspuns în fața justiției! Procurorii au retrimis definitiv dosarul la Parchetul Militar

În plus față de aceste acuzații, se afirmă că Ion Iliescu ar fi manipulat opinia publică, folosind minciuni pentru a justifica intervenția violentă împotriva protestelor opoziției din Piața Universității. 

Ion Iliescu are totuși 94 de ani. Se poate finaliza ancheta cât încă Iliescu este în viață? Aici, mingea este în curtea organelor judiciare. Eu sunt deja de 10 ani în dosarul ăsta și, iacătă, domnul Iliescu este în regulă ”, a dezvăluit avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, potrivit știrileprotv.

Potrivit sursei menționate anterior, în cazul unei eventuale condamnări definitive, Ion Iliescu ar putea primi o pedeapsă de închisoare pe viață.

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!