Înscrierea în anul școlar 2023-2024 s-a modificat: Calendarul complet al al înscrierii copiilor în clasa pregătitoare

Author: Cristina Mocanu

La fel ca în anii precedenți, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor se va face în două etape.

Sursa: pexels.com

La fel ca în anii precedenți, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor se va face în două etape.

Înscrierea pentru grupa pregătitoare pentru anul 2023-2024 se face în două etape.

Prima etapă de înscrieri trebuia să aibă loc până la data de 18 mai, dar din cauza grevei profesorilor, calendarul a fost modificat. Când au loc următoarele înscrieri?

Calendarul pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare a fost modificat

Ministerul Educației a decis recent modificarea calendarului de înscrieri pentru grupa pregătitoare, pentru anul școlar 2023-2024, din cauza grevei generale a profesorilor, care are loc în prezent.

Citește și: Va fi amânat examenul de BAC 2023 pentru clasa a 12-a? Anunț important pentru elevi

Calendarul pentru înscrierea în grupa pregătitoare în anul școlar 2023- 2024, este cuprins în Ordinul ME 3.704/2023. Totuși, din cauza grevei profesorilor, care se desfășoară în prezent, calendarul a fost modificat vineri, 26 mai.

Cum artă calendarul înscrierilor pentru grupa pregătitoare 2023-2024?

Prima etapă de înscriere:

- pe 30 martie 2023 s-au afișat circumscripțiile școlare și planul de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar;

- în 4 aprilie 2023 au fost anunțate, prin afișare la sediul școlii sau/ și pe site-ul acesteia, a criteriilor specifice de departajare a copiilor;

- în perioada 5- 26 aprilie 2023 s-a făcut evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie- 31 decembrie 2023 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar;

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

- în intervalul 3- 18 mai 2023, părinții au putut completa cererile-tip de înscriere, online sau direct la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;

Astfel, a fost modificată stabilirea unui interval pentru mai multe acțiuni (nu mai există o dată exactă pentru fiecare dintre ele). Mai exact, în perioada 29 mai- 6 iunie 2023 va avea loc procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere, dar și admiterea sau respingerea cererilor.

Potrivit modificărilor aduse, ar trebui ca până la finalul perioadei amintite va avea loc și afișarea în școli și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

Citește și: Salarii profesori 2023: Cât câștigă în prezent un profesor debutant și ce majorări cer sindicatele?

A doua etapă de înscriere:

- 6 iunie- 12 iunie 2023 - comunicarea, prin afișare la școli și pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile. Depunerea sau transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor;

- 13 iunie- 19 iunie 2023 - Procesarea la nivelul unităților de învățământ a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Completarea în aplicația informatică a datelor din cererile-tip de înscriere pentru candidații înscriși în această etapă. Afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

În primă fază, înscrierea copiilor la școală în acest an trebuia încheiată până pe 15 iunie.

Admitere Liceu EDU.ro 2023: Calendarul repartizării computerizate

Potrivit metodologiei,  „părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august inclusiv  au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare”.

Trebuie să știți că înscrierea în învățământul primar a unui copil NU este condiționată de frecventarea grupei mari a grădiniței.

Sursă: avocatnet.ro

 


Episodul 15 al serialului turcesc serialului “Secrete de Familie” este difuzat la Kanal D vineri, 29 septembrie 2023. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.