Importanta asigurarii RCA si riscurile pe care aceasta le acopera

Asigurarea RCA are rolul de a proteja si despagubi persoanele prejudiciate in urma accidentelor rutiere, generate de conducatorul care beneficiaza de asigurare. In baza acesteia sunt oferite despagubiri pentru daune materiale si pentru vatamari corporale. Specialistii de la romasig.ro ofera mai multe informatii cu privire la asigurarea RCA, la modul in care aceasta actioneaza si la acoperirea disponibila.

Cum functioneaza o asigurare RCA?

Persoana care este vinovata de accident nu va beneficia de despagubire pentru propriul autoturism, pe baza asigurarii proprii, dar daunele sale pot fi despagubite cu ajutorul asigurarii CASCO. Existenta unei polite de asigurare RCA este obligatorie si este importanta, chiar si atunci cand deja exista o polita CASCO incheiata.

De ce asigurarea RCA este obligatorie

Atat proprietarii de masini persoane juridice cat si persoanele fizice sunt obligate sa isi faca o asigurare RCA. Asigurarea are scopul de a despagubi persoana prejudiciata in urma accidentului, pentru daunele pe care le-a suferit. Avand in vedere acest aspect, existenta politei RCA este in interesul pagubitului, dar si in interesul persoanei vinovate.

Conducatorul auto vinovat ar putea produce daune considerabile, caz in care este posibil ca bugetul sau sa fie afectat, insa cu ajutorul unei polite de asigurare RCA aceste costuri vor fi complet acoperite de asigurator, urmand ca pretul asigurarii viitoare sa creasca, in conformitate cu clasele de bonus si malus.

Cum se incheie asigurarile RCA

O idee buna este aceea de a simula inainte costul pentru asigurare, astfel incat sa fie gasit pretul optim. In sensul acesta, numerosi soferi utilizeaza binecunoscutului calculator RCA de la Romasig, in care isi introduc datele solicitate de formular si primesc toate ofertele posibile.

In momentul in care este cumparata o masina noua, asigurarea se va face la sediul vanzatorului, iar atunci cand este innoita polita de asigurare, aceasta poate fi incheiata cu orice companie in functie de costuri. Cea mai buna solutie este aceea de a plati asigurarea online. In acest mod sunt eliminate perioadele de timp pierdute in trafic si la cozi, pentru a incheia asigurarea intr-un sediu dedicat.

Citeste si: Semnal de alarmă de la OMS România! Mesaj clar pentru românii. Nu e de joacă - capital.ro

In plus, comandand online o asigurare RCA, aceasta operatiune poate fi realizata de oriunde, inclusiv de la birou. Pe langa acest aspect avantajos, polita va fi gata in aceeasi zi.

Inainte de a trimite datele, titularul politei RCA ar trebui sa le verifice de mai multe ori pentru a se asigura ca sunt cele corecte. Informatiile trimise sunt cele care vor fi completate pe polita si trebuie sa corespunda cu vehiculul autorizat.

Persoanele care vand o masina pot primi de la asigurator acea parte din asigurare pe care a platit-o pentru perioada ramasa pana in momentul in care expira valabilitatea politei, in cazul in care pe parcursul contractului nu au fost produse daune. Aceasta suma va fi recuperata de la asigurator, in baza contractului de vanzare-cumparare.

Lipsa unei asigurari RCA valabile, atrage dupa sine sanctiuni drastice din partea politiei, atunci cand organele competente solicita acest document si soferul nu il detine si de aceea este foarte important ca toti conducatorii auto sa il aiba.

 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Cookies