Hiperaciditatea gastrică

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:09

Conform statisticilor, circa 8 milioane de români acuză simptome de hiperaciditate gastrică, dar doar 4,3 milioane îşi recunosc boala şi sunt trataţi.

Dintre aceştia, însă, doar jumătate beneficiază de terapie corectă. Aciditatea gastrică este o afecţiune cauzată de existenţa unui dezechilibru între mecanismele de secreţie a acidului în stomac şi mecanismele de protecţie a acestuia. Stomacul secretă un acid care ajută procesul de digestie, dar când glandele gastrice produc acid în exces, apare fenomenul cunoscut sub numele de aciditate, mai precis hiperaciditate gastrică. În cadrul acidităţii se produce o mişcare a sucurilor gastrice din stomac înspre esofagul inferior, fiind vorba de o situaţie ce apare în special când conţinutul de acid clorhidric se deplasează în sus, către esofag şi provoacă disfuncţionalităţi ale acestuia.

Simptome.

Aciditatea gastrică este asociată cu o serie de simptome, la apariţia cărora cel mai bine este să consultaţi un medic specialist. Printre aceste simptome se numără senzaţiile de arsură sau durere la stomac ce apar cam la o oră după ce aţi mâncat, senzaţia frecventă de foame şi durerea constantă în abdomen. În plus, aciditatea este "trădată" de simptome precum regurgitare, greaţă, gust amar în gură, vărsături şi scăderea poftei de mâncare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Delia Dinu nu mai pleacă de la Cotroceni! Președintele Nicușor Dan a decis ca aceasta să rămână în echipa sa pe mai departe

Poate apărea de asemenea şi fenomenul de piroză, adică o senzaţie de arsură în piept, în spatele sternului şi în gât, determinată de iritaţia esofagului.

Acest fenomen apare imediat după masă şi poate fi agravat de creşterea presiunii intra-abdominale când vă încordaţi sau când ridicaţi o greutate.

Aciditatea gastrică este asociată şi cu dispepsia, o senzaţie de durere sau arsură simţită în abdomenul superior, descrisă de multe ori ca o înţepătură în intestin. Această tulburare mai poate apărea din cauza consumului excesiv de alcool sau în urma consumului de alimente bogate în grăsimi, mâncăruri de la fast food, prăjeli sau alimente foarte condimentate.

Hiperaciditatea se poate declanşa şi dacă stomacul este ţinut gol pentru mult timp sau dacă obişnuiţi să săriţi peste micul dejun.
 

 

Taguri: