Temperaturile sunt în creștere, iar românii își doresc să petreacă mai mult timp în natură. Persoanele care își doresc să meargă la plimbări lungi prin România sunt încurajați să verifice harta viperelor, astfel încât să evite zonele din România în care există șanse mari să se întâlnească cu șerpi veninoși.
Harta viperelor 2025
În România există trei dintre cele 15 specii de vipere car se întâlnesc în Europa, iar pentru a le atrage atenția pasionaților de natură, un blogger naturalist și de călătorie, Doru Panaitescu, a realizat o hartă a viperelor din România.
Cea mai mare temere a românilor este de a fi mușcați de o astfel de viperă, însă specialiștii îi atenționează pe pasionații de natură că noi le invadăm teritoriul, crescând astfel riscul de a fi mușcați.
Vipera cu corn
Vipera cu corn este una dintre cele trei specii de șerpi veninoși din România și este considerată una dintre cele mai periculoase. Mușcătura unei vipere cu corn poate avea urmări grave, inclusiv decesul.
Vipera berus – vipera de munte
Vipera berus este cunoscută drept vipera de munte, viperă cu cruce, viperă neagră sau năpârcă. Acest șarpe veninos poate fi întâlnit în majoritatea zonelor din România, chiar și în București. Vipera berus nu va fi întâlnită în zonele de câmpie sau în Dobrogea, ci în zonele de deal și munte.
Mușcătura viperei berus nu este la fel de periculoasă ca mușcătura viperei cu corn. Vipera berus este ușor de observat, însă și mult mai ușor de confundat cu alte specii de șerpi, fiind văzută adesea de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii noiembrie. Cu toate acestea, vipera de munte a fost observată și în februarie sau decembrie.
Vipera ursinii – vipera de stepă
A treia specie de viperă din România este vipera de stepă, care este una dintre cele mai rare, fiind pe cale de dispariție. Viperele de stepă pot fi întâlnite în zonele nisipoase din România, mai exact în Delta Dunării și alte câteva astfel de locul precum Sfântu Gheorghe. Aceste vipere pot fi întâlnite și la malul mării. Mușcătura viperei de stepă este ea mai puțin periculoasă.