Guvernul a publicat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cîțu: "Banii vor ajunge în toate colțurile României "

,

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost prezetat de premierul Florin Cîțu și vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor.


In articol:

Guvernul a publicat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

În cele 1.200 de pagini, România arată reformele și investițiile pe care le va face cu banii europeni.

Citeste si: Se schimbă vârsta de pensionare pentru femei! Raluca Turcan a făcut anunțul

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă prin care România va primi peste 29 de miliarde de euro a fost depus oficial la Comisia Europeană, a anunțat ministrul Proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Pensiile speciale vor fi limitate, iar celelalte recalculate, vom avea peste 400 de kilometri noi de autostradă în doar 5 ani, sute de scoli și creșe. Practic, susțin oficialii, ar urma să se facă din bani europeni ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani, potrivit protv.

Citeste si: Toți românii care vor pensionare ANTICIPATĂ trebuie să știe noile reguli! Câti ani trebuie să cotizezi

Planul României pentru a atrage în următorii cinci ani 30 de miliarde de euro de la Bruxelles a fost făcut public la două zile de când a ajuns pe masa

Comisiei Europene.

Florin Cîțu, premier: ”Bani folosiți pentru a construi aproximativ 450 km de autostradă, școli, vom renova spitale, în 2024 vom avea un spital nou, o premieră, de pildă. Referitor la sistemul de pensii, vrem un sistem bazat pe contributivitate și sustenabilitate”.

Cele mai importante obiective asumate de Guvernul Cîțu prin PNRR, până în anul 2026:

 • 630 km noi rețele de apă construite și 2470 rețele noi de canalizare
 • perdele forestiere pe toate autostrăzile noi, 625 hectare
 • 45.000 de hectare de pădure plantate
 •  434 de km noi la autostrăzile A7 și A8
 •  52 de stații electrice de încărcare a mașinilor, cu 264 de puncte de încărcare
 •  cale ferată modernizată pe 311 km
 •  noi magistrale de metrou de 12,7 km în București și Cluj Napoca
 • 2.000 de clădiri publice, rezidențiale și de patrimoniu istoric renovate și 1.500 de blocuri renovate
 •  toate instituțiile publice vor fi legate într-un cloud Guvernamental
 •  3.000 de IMM-uri vor fi digitalizate
 • 50 de școli noi și 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier
 •  1.175 SMART Lab-uri achizitionate pentru unitățile de învățământ de nivel gimnazial și liceal
 • 3.000 de cabinete de asistență medicală primară vor fi renovate și 25 de secții de terapie intensivă nou-născuți dotate
 • peste 3.000 km piste pentru biciclete
 • 10 muzee construite sau reabilitate și puse în valoare, care utilizează noile tehnologii

Premierul Florin Cîțu a declarat că din banii alocaţi urmează să fie finanţate cu sume mari trei sectoare importante: Transporturi- 6,7 miliarde de euro, Educaţia- 3,6 miliarde de euro şi Sănătatea- 2,4 miliarde de euro.

“Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă(...) poate fi analizat, citit de toţi românii în acest moment. PNRR a fost depus la Comisia Europeană luni şi astăzi îl prezentăm în detaliu.

(...) Este un program foarte important pentru România.(...) Este vorba despre 29,2 miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, sute de şcoli şi de creşe, vom construi şi vom renova zeci de spitale ”, a spus Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

Premierul a subliniat că la nivelul anului 2024 va exista un spital nou construit:  ”Şi asta este o premieră a ultimilor 30 de ani,(...) vom avea un spital construit în 2024″, a spus Cîţu. 

Cîţu: Împrumuturile pe care România le va atrage prin PNRR vor fi folosite doar în investiţii

Împrumuturile pe care România le va atrage prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi folosite doar în investiţii, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria, în cadrul conferinţei privind prezentarea acestui plan.

“România are nevoie acută de investiţii, am investit anul trecut sume record, continuăm să investim şi anul acesta. Aceste împrumuturi pe care le luăm prin PNRR se vor duce doar în investiţii, aici este foarte clar, nu pot să meargă în consum. Deci, aceşti bani nu vor merge în consum, vor merge doar în investiţii şi aici nu cred că există dezbatere la nivelul clasei politice, la nivelul societăţii că împrumuturile nu sunt bune. Mai mult, noi oricum ne împrumutam pentru a investi în România, deci avem nevoie de autostrăzi, avem nevoie de spitale, avem nevoie de şcoli, iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă mult, mult mai mică, vorbim de zero la sută aproape, zero şi ceva la sută, dobândă la care se împrumută Germania, Spania, Italia, etc., toate ţările din zona euro”, a explicat Florin Cîţu.

Citeste si: Un român a declarat că va cheltui 85.00 de euro pe droguri și prostituate, după ce a fost obligat de bancă să justifice retragerea sumei

Premierul Florin Cîţu a mentionat că, pentru România, reprezintă un plus faptul că se poate împrumuta la aceste dobânzi şi va putea face investiţii.

“Partea importantă este că investim foarte mult într-un termen foarte scurt, ceea ce înseamnă o provocare şi pentru economia României, să poată să folosească aceste resurse, 29,2 miliarde de euro, fără să creeze dezechilibre. Şi asta este partea bună a acestui program, să se termine toate aceste investiţii în 2026”, a completat Cîţu.

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Vești proaste! Pensiile, recalculate cu întârziere de câțiva ani! Când va fi gata noua lege!

Carmen Avram aduce vești bune de la Bruxelles pentru crescătorii de iepuri și pui din România

Horoscop Cristina Demetrescu. Cum este afectată fiecare zodie în parte de Mercur Retrograd în această perioadă. Eclipsa de soare vine cu probleme mari

// Subiecte Evaluarea Națională 2021, la română // Barem de corectare conform edu.ro. Verifică dacă ai făcut corect exercițiile și problemele

Raed Arafat, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă, din acest moment, cu nunțile

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies