Guvernul a făcut o nouă ofertă profesorilor. În ce direcție se va îndrepta greva generală

Author: Lavinia Medrea

În ce direcție se va îndrepta greva generală

Sursa: PixaBay

Joi, Guvernul vrea să adopte, prin OUG, majorarea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 de lei brut lunar.

Majorarea reprezintă, pentru profesori, un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care va fi regăsită în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Guvernul a făcut o nouă ofertă profesorilor

Pentru personalul nedidactic din învățământ, majorarea salarială va fi de 400 de lei brut lunar, iar măsurile incluse în OUG vor fi aplicate de la 1 iunie. Decizia a fost luată după discuțiile purtate de Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Ligia Deca de miercuri, cu liderii sindicatelor din educație.

„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se menționează în comunicatul de presă al Executivul.

Citește și: Salarii profesori 2023: Cât câștigă în prezent un profesor debutant și ce majorări cer sindicatele?

Citește și: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer

Citește și: Tensiune mica: ce cauze sunt si cum trebuie sa actionati

Administraţia Prezidenţială a precizat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut liderilor coaliţiei să prezinte public, cât mai rapid, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate lua pentru a se încheia anul școlar în condiții bune și, de asemenea, susținerea examenelor naționale să nu fie afectate. 

Ce spun sindicaliștii din Educație

„Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă.

Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie.(...) Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă”, a declarat Marius Nistor.

Sfârșitul anului școlar 2023: Pe ce dată intră elevii în vacanța de vară?

Citește și: Grevă profesori 2023: Sindicatele au respins oferta Guvernului! Ce se întâmplă de luni, 29 mai 2023?

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a declarat că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri publicului.

„Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută de 1.000 lei pentru personalul nedidactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul”, a declarat Simion Hăncescu.

 


Lorena a trecut prin momente aprige de gelozie, după ce Laurențiu i-a făcut complimente Catincăi și s-a apropiat de ea! Iată ce reacții s-au stârnit în Casa iubirii și ce decizie a luat Lorena! „Sunt multe lucruri care trebuie clarificate!”