Greva din educație continuă! Profesorii nu sunt mulțumiți de oferta Guvernului: „Nu ne-ați convins”

Author: Lavinia Medrea

Profesorii nu sunt mulțumiți de oferta Guvernului

Sursa: Captură YouTube Kanal D

Greva profesorilor continuă deoarece profesorii nu sunt mulțumiți de oferta Guvernului: „Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” vor de la Guvern și partidele aflate la guvernare să-și asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Învățământului Preuniversitar și care nu a fost inclus nici în textul OUG 53/2023, ci doar în Nota de fundamentare a ordonanței, conform căruia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic, conform Mediafax.

Greva profesorilor continuă

„Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării. Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade.

Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici”
, menționează comunicatul semnat de Simion Hăncescu și Marius Nistor, liderii celor două federații sindicale.

Citește și: Klaus Iohannis, nou mesaj despre grevele profesorilor, în urma ordonanței date de Guvern: „Nu mai au de ce să facă grevă”

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Liderii sindicatelor susțin că greva profesorilor nu există doar pentru mărirea salariilor, ci și pentru viitorul educației, meseria de dascăl fiind din ce în ce mai puțin respectată. 

„Modul în care Guvernul și liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfășurat începând cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajații din învățământ) și până în prezent ne face să credem că, după ce se va încheia această grevă, vor reveni la vechile obiceiuri, adică: vor continua să nu investească în educație și în angajații din învățământ.

Aici, domnilor politicieni, domnule Președinte, este problema. Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în acest domeniu. Iar primul exemplu în acest sens este că nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie”, spun sindicaliștii.

Greva din învățământ durează de aproape două săptămâni

Sindicaliștii mai spun că în zadar s-a votat legea în Parlament care prevede o finanțare egală cu minim 15% în învățământ, deoarece  „dacă nu aveți de gând să o și respectați și veți proroga aplicarea acestui articol, așa cum ați prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educație. Spunem asta pentru că, deja, pe surse, am aflat că nu veți acorda, începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Învățământului Preuniversitar, pentru că bugetul nu permite această <cheltuială>”.

Citește și: Grevă profesori 6 iunie 2023: Merg sau nu elevii la școală marți, după mini-vacanța de Rusalii

„Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare! Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!”,  conchide comunicatul.

 


Virginia și-a dorit să poarte o discuție decentă cu Robi! Tânăra i-a mărturisit fostului ei partener că a trecut deja peste cuvintele dure pe care el i le-a adresat în ultima vreme! Iată cum a reacționat concurentul!