Greseli pe care nu stii ca le faci cand prajesti sau fierbi oua

Author: B.M.
Greseli pe care nu stii ca le faci cand prajesti sau fierbi oua

Ce greseli faci fara sa stii atunci cand fierbi sau prajesti oua. Trucuri ca sa iti iasa perfecte de fiecare data.

Ouale sunt extrem de folosite in buctarie, fiind adaugate ca baza in multe tipuri de mancaruri. Ouale pot fi consumate si ca atare, fie prajite, fierte, sau sub forma de omleta, reprezentand o alegere ideala pentru micul dejun.

Pe langa gustul excelent, ouale au si o multime de beneficii pentru organism. Sunt extrem de bogate in elemente esentiale, precum vitamine si minerale, si contin cea mai buna proteina care poate fi gasita in natura: albumina.

Pentru a obtine maximum de beneficii din oua, iata ce greseli trebuie sa eviti atunci cand le gatesti, in functie de forma de preparare.

Citeste si: Oua rosii: cum faci oua rosii vopsite natural. Metoda rapida

Greseli pe care nu stiai ca le faci atunci cand gatesti oua

1. Fierbi ouale imediat ce le-ai scos din frigider

Multi dintre noi pun ouale la fiert imediat ce le-au scos din frigider. Acest lucru este gresit din mai multe privinte. Spre exemplu, schimbarea brusca de temperatura poate duce la craparea cojii in timpul fierberii; stim cu totii ca un ou fiert crapat nu este atat de bun la gust.

De asemenea, aceeasi schimbare brusca de temperatura duce la reducerea calitati oualor. Ce ar trebui sa faci: scoate ouale din frigider cu aproximativ jumatate de ora inainte de a le gati.

Au timp astfel sa ajunga la temperatura camerei.

2. Fierbi ouale prea mult, sau le pui direct in apa fiarta

Ouale nu trebuie bagate direct in apa fiarta sau fierte prea mult, deoarece devin sfarmicioase si emit un miros sulfuros. Cum ar trebui sa procedezi: pune ouale in vasul cu apa inainte de a-l adauga pe aragaz.

Tine vasul pe aragaz pana cand apa da in clocot, dupa care da-l la o parte; ouale vor continua sa se gateasca.

Pentru un galbenus moale, tine ouale in vas timp de 10 minute. Pentru un galbenus tare, tine ouale in vas timp de 14 minute.

Citeste si: Oua toxice: cum iti dai seama cand devin ouale toxice

3. Pui sare peste oua inainte de a le gati

Multi dintre noi adauga sare in oua fie imediat dupa ce le-au spart in tigaie, fie cand le bat pentru omleta.

Acest lucru este gresit. Daca pui sare, aceasta va scoate toata umiditatea din oua iar acestea vor deveni tari si uscate.

4. Prajesti ouale in tigaie fara capac

Multi dintre noi gatesc ouale in tigaie fara capac, de regula folosind o cantitate foarte mare de ulei. Acest lucru nu este sanatos in primul rand, iar ouale nu vor iesi foarte gustoase.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cum ar trebui sa procedezi: adauga o cantitate mica de ulei in tigaie si lasa ouale la prajit cu capacul pus. Caldura nu se va evapora astfel iar ouale se vor gati mai rapid. In plus, ouale se vor face perfect: albusul va fi rumenit pe partea de jos, iar galbenusul va ramane moale.

5. Spargi galbenusul oului atunci cand il pui in tigaie

Cu siguranta ti s-a intamplat cel putin o data: te apuci sa faci oua ochiuri, insa dupa ce ai spart oul si il pui in tigaie, constati ca galbenusul este spart.

Putina lume stie, insa acest lucru se intampla din cauza faptului ca lasi oul sa cada in tigaie de la o distanta prea mare. Cum ar trebui sa procedezi: arunca oul in tigaie de la o distanta de maximum 5 centimetri si nu te vei mai confrunta cu aceasta problema.

Citeste si: 6 greseli pe care le faci fara sa stii cand gatesti cartofi prajiti

6. Pui legume crude in oua atunci cand faci omleta

Multi dintre noi incorporeaza legumele crude in omleta, iar acest lucru este o greseala din cauza faptului ca apa din legume se va transfera in oua, iar acestea nu se vor mai gati corect.

Cum ar trebui sa procedezi: caleste mai intai legumele in tigaie si adauga ulterior ouale pentru a gati omleta.

7. Prajesti ouale cu focul dat la maximum

Nu este indicat sa prajesti ouale cu focul dat la maxim deoarece temperatura foarte mare strica structura proteica a oului. In plus preparatul final va fi uscat si lipsit de gust. Incearca intotdeauna sa gatesti ouale la flacara mica, cu capacul pus.

8. Pui otet sau sare in apa in care fierbi ouale

Acest lucru nu este neaparat o greseala, insa este un mit faptul ca, facand acest lucru coaja oualor nu se va mai fisura.

Citeste si: Cum se fierb corect ouale- Sfaturi pentru oua fierte corect

Oua: ce beneficii are consumul de oua

Consumul de oua are multiple beneficii pentru organismul uman. Oul este considerat a fi un super aliment din cauza substantelor din compozitie. Fiecare ou contine vitamine si minerale esentiale: vitamina A, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu si zinc.

Consumul de oua poate preveni aparitia bolilor cardiace datorita acizilor grasi Omega 3 din compozitie. Ouale sunt si o bogata sursa de proteine si ofera o puternica senzatie de satietate. Pot fi incluse astfel in diete si consumate cu incredere de cei care isi doresc sa slabeasca.

Poate parea greu de crezut, insa un consum regulat de oua reduce nivelul de colesterol rau din organism. Oul este, de asemenea, extrem de bogat in luteina si zeaxantina, elemente care au un rol esential in sanatatea ochilor. S-a demonstrat ca un consul regulat de oua reduce riscul de aparitie al cataractei.

Nu in ultimul rand, este demonstrat ca un consum regulat de oua te poate ajuta sa lucrezi mai eficient si sa inveti mai usor. Ouale au in compozitie colina, un neurotransmitator care imbunatateste memoria. Tot colina este cea care poate preveni aparitia bolii Alzheimer.

Cate oua ar trebui sa consumi zilnic

Consumul zilnic de oua este recomandat, insa daca se depaseste o anumita cantitate multiplele beneficii se pot tranforma in efecte daunatoare pentru organism.

Pentru rezultate optime, specialistii recomanda consumul a maximum 2- 3 oua zilnic.

Reteta de oua umplute cu ficatei

Iata o reteta simpla si gustoasa de oua umplute cu ficatei. Pentru preparare ai nevoie de urmatoarele ingrediente: sase oua, 30 de grame de unt, 150 de grame de ficatei, o lamaie, salata verde si patrunjel.

Incepe prin a fierbe cele sase oua; este foarte important ca acestea sa iasa tari, deci lasa-le in apa fiarta timp de 14 minute dupa ce ai luat vasul de pe aragaz.

In acest timp pregateste umplutura. Fierbe ficateii, paseaza-i cu o furculita, toaca patrunjelul si scurge zeama din lamaie. Acum curata ouale, taie-le in doua pe orizontala si separa galbenusurile de albusuri cu grija.

Mesteca galbenusurile cu ficateii pasati, cu patrunjelul, untul si zeama de lamaie pana cand obtii o pasta omogena. La final adauga si sare dupa gust. Umple jumatatile de ou si orneaza-le cu salata. Se pot servi ca atare sau pe post de garnitura pentru un fel principal.

 

Taguri:

Robi, măcinat de gelozie! Concurentul a vrut să afle neapărat ce au vorbit Patrick și Virginia la camera roșie! Iată ce răspuns neașteptat a primit din partea fostei sale iubite!