Garanția pentru Copii: Ce măsuri are în vedere Guvernul? Servicii-cheie care trebuie asigurate

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 nov 2023, 10:37

Uniunea Europeană își dorește ca fiecare copil expus la sărăcie din țările membre să aibă acces la serviciile esențiale

Sursa: Unsplash

Uniunea Europeană își dorește ca fiecare copil expus la sărăcie din țările membre să aibă acces la serviciile esențiale.

Copiii reprezintă următoarea speranță a oamenilor pentru un viitor mai bun, iar pentru ca aceștia să poată face toate modificările pe care și le doresc trebuie să primească sprijinul necesar pentru a avea acces la serviciile esențiale, motiv pentru care s-a aprobat Memorandumul privind Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru copii

Citește și: Noi măsuri economice intră în vigoare în noiembrie 2023. Deciziile au fost luate în ședința de Guvern

Servicii-cheie care trebuie asigurate pentru Garanția pentru Copii

De-a lungul anilor, defavorizare din cauza posibilităților financiare a rămas o problemă importantă în lume, iar Uniunea Europeană caută diferite metode prin care să se asigure mai multe posibilități pentru copiii vulnerabili, ce provin din medii defavorizate. Este vorba despre 18 milioane de copii ce se află în această situație, iar pentru a reduce acest număr, Uniunea Europeană a propus mai multe măsuri și modificări pentru a îi proteja.

Statele Uniunii Europene ar trebuie să garanteze educație și îngrijire timpurie gratuită, învățământ gratuit, servicii de asistență medicală gratuite, cel puțin o masă sănătoasă gratuită în fiecare zi de școală, dar și accesul la o locuință adecvată și la o alimentație sănătoasă. Se dorește ca fiecare stat din Uniunea Europeană să instituie planuri de acțiune privind garanția copiilor la nivel național.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Identificarea copiilor ce au nevoie de această susținere din partea statului se face ținându-se cont de nevoile următoarelor categorii:

  • copiii fără locuință
  • copiii cu handicap sau cu probleme de sănătate mintală
  • copiii care provin dintr-un context de migrație sau care au origine etnică minoritară, în special de etnie romă 
  • copiii ce sunt aflați în îngrijire alternativă, în special instituționalizată
  • copiii aflați în situații familiale precare.

Citește și: Copiii vor primi mai mulți bani de la stat în anul 2024! Cu cât vor fi majorate alocațiile celor mici

Ce măsuri are în vedere Guvernul

Marți, 31 octombrie 2023, s-a aprobat Memorandumul privind Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru copii, măsuri ce se pot regăsi și în „Strategia Națională pentru copii 2023-2027”, adoptată de Executiv. Obiectivul Garanției pentru Copii este de a preveni și a combate excluziunea socială prin garantarea accesului copiilor aflați în dificultate la servicii esențiale, mai exact nutriție sănătoasă, servicii de îngrijire medicală gratuite, educație gratuită, educație și îngrijirea timpurie gratuită, condiții de locuire adecvate.

Aceste cinci servicii cheie vor contribui astfel la susținerea drepturilor copiilor prin combaterea sărăciei și promovarea egalității de șanse. 

Rezultatele așteptate după implementarea măsurilor și obiectivelor incluse deja în noua Strategie națională privind protecția și promovarea drepturilor copilului până în anul 2030 sunt:

- Scăderea numărului de copii afectați de sărăcie și excluziune socială cu cel puțin 500.000  comparativ cu anul 2021;
-    Creșterea impactului măsurilor de protecție social pentru a reduce rata de sărăcie în rândul copiilor;
-    Creșterea accesului familiilor cu copii în dificultate la locuințe sociale;
-    Copiii afectați

de sărăcie să beneficieze de un program de sprijin alimentar adecvat la nevoile lor nutriționale;
-    Creșterea ratei de cuprindere a educației timpurii, accesul mai mare la educație și sănătate pentru copii.

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!