Februarie 2024 - cea mai scurtă lună din an. Zece lucruri neștiute despre Făurar și despre anul bisect

Author: Bianca Vidoi

Făurar este denumirea populară a lunii Februarie

Sursa: libertatea.ro

Făurar este denumirea populară a lunii Februarie, iar aceasta este cea mai scurtă lună din an, având 28 sau 29 de zile.

Anul 2024 este un an bisect, ceea ce înseamnă că luna Februarie sau Făurar, așa cum este cunoscută în popor, este mai lungă față de alte perioade, acest fenomen având loc din patru în patru ani. Deși acestea sunt cele mai importante lucruri știute despre Făurar și anul bisect, am realizat o listă cu 10 lucruri mai puțin cunoscute despre aceste două elemente ale anului 2024.

În luna Februarie are loc Ursina

Deși luna Februarie este cunoscută ca și luna dragostei, deoarece Dragobetele este celebrat la data de 24 februarie, șirul sărbătorilor începe chiar cu prima zi din luna februarie, în care se celebrează Ursina. În această zi denumită în popor și Ursina, românii țin cont de un obicei foarte important, mai exact „Gurbanul viilor”.

De „Gurbanul viilor”, bărbații trebuie să meargă în zonele în care sunt plantate vii, și să dezgroape sticlele îngropate din toamnă.

După ce se dezgropau aceste sticle, bărbații erau nevoiți să facă un foc, să mănânce şi să bea şi apoi să joace şi să sară peste foc. Tradiția continuă și la apusul soarelui, atunci când oamenii mergeau spre sat cu făclii aprinse, continuând astfel petrecerea și voia bună alături de persoanele dragi.

De ce luna Februarie este numită și Făurar?

În tradiția populară, cele 12 luni ale unui an sunt cunoscute și ca „cei 12 fii ai Anului”, fie ca cele 12 ramuri are copacului vieții.

Fiecare lună avea astfel o denumire specială, care să reprezinte prin denumirea ei populară fie o activitate din viața oamenilor, fie aminteau de o anume tradiție. A doua lună a anului este Februarie, cunoscută în popor sub denumirea de Făurar, fiind considerată o lună nemiloasă, adesea fiind friguroasă și plină de geruri.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: 2020, an bisect. Superstitii si traditii despre ziua de 29 februarie

Numele de Făurar sugerează momentul începerii pregătirilor pentru muncile agricole, atunci când oamenii luau la reparat uneltele sau își făureau altele pentru luna următoare când începea anul agricol.

Când își sărbătoresc ziua de naștere oamenii născuți la data de 29 februarie?

Luna februarie are 29 de zile la fiecare patru ani, atunci când este un an bisect, iar deși nu există un număr atât de mare de oameni născuți la data aceasta, peste patru

milioane sunt nevoiți să își celebreze ziua din patru în patru ani. Există însă și o soluție pentru acestea persoane, mai exact să își celebreze ziua de naștere pe 28 februarie sau pe 1 martie. După mai multe cercetări realizate pe baza oamenilor născuți la data de 29 februarie s-a aflat că există o probabilitate de la 1 la 1.460 de a te naște în această zi.

De ce există ani în care luna februarie are 29 de zile?

La fiecare patru ani, luna februarie are 29 de zile, mai exact este un an bisect, iar acest lucru este necesar pentru ca anul calendaristic să se sincronizeze cu cel astronomic. Pământul are nevoie de 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde pentru a se roti o singură dată în jurul Soarelui, iar dacă ziua de 29 februarie nu ar exista, atunci am pierde aproximativ 6 ore din viețile noastre.

Când este sărbătorită Ziua Iubirii sau Dragobetele?

Dragobetele reprezintă o zi în care românii își celebrează dragostea pe care o au pentru persoanele dragi, dar și pentru sufletul lor pereche, sărbătoare ce este celebrată la data de 24 februarie, ce are o legendă unică. Cea mai cunoscută legendă legată de originea acestei sărbători spune că Dragobete ar fi fost chiar fiul Dochiei, zeul dragostei și al bunei dispoziții.

Care este legenda de Drgaobete?

Legenda spune că Dragobete s-a născut cu numele de Dragomir, iar atunci când acesta s-a născut, Dragobetele a avut în jurul său patru zâne care să îi ofere daruri alese, primăvara i-a dat iubirea, prospețimea florilor și tinerețea fără bătrânețe, în timp ce vara i-a dăruit împlinirea dragostei și dulceața fructelor. Alături de aceste două zâne, toamna i-a adus un fluier care să-i țină de urât, dar care să-i înveselească pe oameni cu cântecele lui, în timp ce iarna i-a țesut o hăinuță albă.

De-a lungul anilor, Dragobete a crescut și a ajuns să fie acceptat de apreciat de toți oamenii din sat, iar într-o zi în care se plimba prin pădure, băiatul a întâlnit un bătrân înțelept ce l-a învățat tainele plantelor sălbatice, dar și cum să înțeleagă păsările și animalele, Dragobete fiind astfel cel care oficializa nunțile păsărilor în cer, moment din care Dragobete a ajuns să fie simbolul tinereții, veseliei și iubirii, relatează inspira-te.com.

Superstiții pentru anii bisecți

Un an bisect are 366 de zile, luna februarie având astfel 29 de zile, la fiecare patru ani, iar acest an reprezintă unul plin de superstiții pentru persoanele ce cred în acestea, crezându-se că nu este bine ca în acest an să se realizeze căsătorii, deoarece acestea se vor termina foarte repede. Nu este recomandat în această zi să vindem produse de casă, deoarece se crede că acest lucru va ajuta la părăsirea fericirii și a bogăției din casă.

Nici divorțul nu este recomandat în acest an, crezându-se că persoanele ce fac acest pas vor rămâne singure pentru foarte mult timp. Oamenilor le este recomandat să nu înceapă planuri noi, precum schimbarea locului de muncă sau a stilului vostru, deoarece se crede că acest an nu aduce noroc în noile planuri ale oamenilor.

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!