Elena Udrea și Ioana Băsescu condamnate la închisoare în dosarul campaniei pentru Băsescu. Ce pedeapsă au primit

,

Elena Undrea și Ioana Băsescu au fost condamnate la închisoare în dosarul campaniei electorale pentru Traian Băsescu din 2009. Curtea de Apel București a hotărât câți ani de închisoare vor primi cele două


In articol:

Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost condamnate la 8 și respectiv 5 ani de închisoare în dosarul campaniei electorale pentru Băsescu din 2009.

Jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Sentințele nu sunt decisive și pot fi atacate la Curtea Supremă.

Elena Udrea și Ioana Băsescu, condamnate la închisoare în dosarul pentru campania lui Băsescu

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul privind finațarea campaniei electorale din 2009. La cei 6 ani se adaugă un spor de pedeapsă de 2 ani. Astfel, judecătorii au condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare. Fosta politiciană a fost condamnată pentru instigare la luare de mită și pentru spălare de bani.

Totodată, instanța a hotărât confiscarea a circa un milion de lei.

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru delapidare și spălare de bani.

În același dosar au mai fost condamnați și Gheorghe Nastasia la 6 ani de închisoare și Victor Tarhon la 4 ani de închisoare, ambii pentru luare de mită.

Judecătoarea Claudia Jderu, de la Curtea de Apel București, desemnată să tranșeze dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, va da verdictul odată cu motivarea. Este o premieră pentru cazurile penale celebre de la noi din țară.

Citeste si: Elena Udrea a spus tot adevărul! A fost sau nu iubita președintelui Traian Băsescu?

Procurorul DNA a cerut pedeapsă maximă pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu

La ultimul termen de judecată, procurorul DNA a solicitat ca Elena Udrea și Ioana Băsescu să primească pedepse maxime pentru faptele comise, susţinând că infracţiunile de care sunt acuzate sunt grave. 

Procurorul de caz a cerut 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea și 15 ani pentru Ioana Băsescu. În același dosar a mai fost solicitată și condamnarea la închisoare cu executare pentru jurnalistului Dan Andronic.

Acesta a arătat că dozarea pedepselor trebuie să fie corespunzătoare modului în care Elena Udrea a înţeles să se folosească de funcţia de ministru al

Turismului şi Dezvoltării, solicitând ca pedeapsa ce-i va fi aplicată să fie orientată spre maximul special prevăzut de lege. 

”Toate faptele sunt în stare de concurs real. Vă rugăm să aplicaţi şi un spor de pedeapsă, în virtutea gravităţii faptelor comise prin prisma funcţiei deţinute şi a dispreţului total faţă de lege”, a spus procurorul cu referire la Elena Udrea, citat de Agerpres.

De asemnea, și în cazul Ionanei Băsescu procurorul a cerut o pedeapsă maximă susţinând că în acest caz este nevoie de o pedeapsă exemplară, având

în vedere că aceasta a comis fapta când tatăl ei, Traian Băsescu, era preşedintele României. 

Elena Udrea se declară nevinovată

Elena Udrea a declarat în fața instanței că aprecierea procurorului este nedreaptă și ciudată.

”Sunt nevinovată și am încercat să dovesc că acuzațiile sunt nedrepte și neprobate. Am fost prima și singura de după Ceaușescu care a investit în turismul romanesc”, a spus Elena Udrea.

Elena Udrea, la vremea respectivă ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată în mai 2017 pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

Tot în același dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. 

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Procurorii care se ocupă de acest caz susțin că, în cursul anului 2009, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

”Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă”, arată DNA.

Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul „Gala Bute”, însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituţională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanţa supremă.

Citeste si: Iubitul Elenei Udrea a ramas fara permis de conducere dupa ce a circulat cu 152 km/h! Adrian Alexandrov a contestat procesul verbal

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Elena Udrea, dezvaluiri in premiera aseara, in cadrul emisiunii „40 de intrebari cu Denise Rifai”, de la Kanal D

Când ar putea renunța UE la vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson: 'Aceasta este cea mai mare probabilitate'

Diana Șoșoacă BĂTUTĂ măr de o altă femeie celebră! Cum s-a ajuns la un scandal fără precedent

Elena Udrea a spus tot adevărul! A fost sau nu iubita președintelui Traian Băsescu?

Elena Udrea de mana cu iubitul ei. Prima aparitie publica de la intoarcerea din Costa Rica

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies