E oficial! Încă două zile libere pentru români. Klaus Iohannis a semnat decretul!

Author: Diana Tilă

Bugetarii vor avea două noi zile libere. Legea a fost promulgată.

Președintele României, Klaus Iohannis, a desemnat două zile ca fiind sărbători legale, astfel că oamenii vor avea liber atunci. Iată despre ce date este vorba.

Citește și: Vacanța de Paște 2023: Câte zile libere vor avea elevii în vacanța de primăvară? Anunț important făcut de Ministerul Educației

E oficial! Încă două zile libere pentru români. Klaus Iohannis a semnat decretul!

Vineri, 3 martie 2023, președintele României a promulgat o lege care prevede că zilele de 6 ianuarie (Botezul Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) sunt declarate zile de sărbătoare legală în care NU se lucrează.

Conform Administrației prezidențiale, Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 139 din Codul Muncii.

Citește și: Când s-ar putea reduce săptămâna de lucru la patru zile în România. Câte zile libere vom avea în 2023

Aceasta lege vizează completarea alin. (1) al art. 139 din  Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003, urmărindu-se instituirea, ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, a zilelor de 6 ianuarie- Botezul Domnului – Boboteaza și 7 ianuarie- Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, se arăta în raportul comisiei de specialitate.

În urmă cu o lună, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al social-democraților, a depus o inițiativă legislativă prin care românii vor primi liber pe 6 ianuarie și 7 ianuarie. Membrii USR și AUR au încercat însă să blocheze legea.

Citește și: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”

„Nu există niciun studiu de impact pentru aceste zile libere, este o măsură politicianistă. Acest proiect ar fi putut fi adoptat la fel de bine la finalul anului trecut, dar anul acesta nu este unul electoral, anul viitor este electoral. Este singurul motiv pentru care vreti să acordați 2 noi zile libere, numai pilele si cunostintele vor beneficia de aceste 2 zile libere plătite, nimic nu justifică suplimentar o asemenea măsură”, a spus Cristian Seidler, de la USR.

Citește și: Zilele de concediu pentru îngrijitor vor fi plătite de către angajator

„Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere”, declara în noiembrie Marcel Ciolacu, despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 ianuarie și 7 ianuarie să fie libere.

„Eu sunt creștin ca și dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza și Sfântul Ion și nu cred că este cu nimic ieșit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulți români participă atât la Bobotează și foarte mulți români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulți sfinți sunt de Sfântul Ion”, a adăugat liderul social-democraților.

 

Când intră pensiile pe card în august 2023, înainte sau după Sf. Maria?

 

 

 

 


Astăzi, în cea mai recentă ediție a emisiunii matrimoniale „Casa iubirii”, fetele au corectat-o pe Lorena după ce aceasta s-a supărat pe ele pentru glumele nesărate făcute de Laurențiu.