E oficial! Compensații de la 300 de euro dacă zborul întârzie! Noi reguli impuse de UE pentru companiile aeriene

Autor: Bianca Vidoi

Toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au pus la punct un set strict de reguli pentru companiile aeriene.

Joi, 5 iunie 2025, cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene a stabilit un set de reguli aspre pentru companiile aeriene, astfel încât drepturile pasagerilor să fie protejate. Peste 30 de reguli le vor oferi pasagerilor noi drepturi, inclusiv dreptul la despăgubiri, în cazul întârzierilor sau a anulării zborurilor.

Noi reguli impuse de UE pentru companiile aeriene

Acest set de reguli conturat de țările Uniunii Europene își dorește să stabilească reguli „mai simple și mai clare” pentru pasagerii aeronavelor.

Cu toate acestea, regulile impuse mențin condiții de concurență echitabile pentru sectorul aviației în cadrul pieței interne a Uniunii Europene. Pasagerii aerieni au dreptul de a fi redirecționați, mai exact companiile aeriene sunt obligate să le ofere pasagerilor o redirecționare cât mai curând posibil. Redirecționarea pasagerilor se poate realiza chiar dacă zborurile sunt operate de alți transportatori sau prin mijloace de transport alternative, după caz.

În cazul în care companiile aeriene nu le oferă pasagerilor o redirecționare adecvată în termen de trei ore de la o perturbare, atunci pasagerii pot stabili propria redirecționare. Pasagerii aflați în această situație pot solicita rambursarea a până la 400% din costul inițial a biletului.

Citește și: Grevă de 24 de ore pe aeroporturile din Germania! Vor fi afectați peste 500.000 de pasageri. Când se va întâmpla acest lucru

Dreptul la asistență, precum băuturi răcoritoare, mâncare sau cazare, este definit mul mai clar după stabilirea acestui set de reguli. În cazul în care companiile aeriene nu le asigura pasagerilor acest drept, pasagerii își pot face singuri aranjamentele și pot fi rambursați ulterior. Atunci când există o întârziere pe pistă, pasagerii trebuie să primească asistență minimă. Pasagerii aflați în această situație ar trebui să fie debarcați după 3 ore.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: O femeie a decedat, după ce și-a dat foc în plină stradă. Pompierii nu au mai putut face nimic

Dreptul la informare constrânge companiile aeriene să respecte obligații de informare mai stricte. Companiile aeriene ar trebui să ofere informații în timpul rezervării și informații privind gestionarea plângerilor și a cererilor.

Pasagerii vor putea să depună o cerere sau o plângere la compania aeriană până la 6 luni de la perturbare. Companiile aeriene vor avea obligația de despăgubi sau de a oferi un răspuns clar și motivat pasagerului în termen de 14 zile de la depunerea cererii, potrivit comunicatului publicat de Consiliul Uniunii Europene.

Compensații de la 300 de euro dacă zborul întârzie

Dreptul la despăgubiri în cazul anulării sau întârzierii zborului este extrem de important pentru pasageri.

Companiile aeriene nu au voie să refuze despăgubiri din cauza „circumstanțelor extraordinare”. Cu toate acesta, în cazul în care dovedesc că au luat toate măsurile rezonabile pentru a preveni perturbările, atunci companiile aeriene pot refuza despăgubirile.

Despăgubirile pe care le pot primi pasagerii variază în funcție de distanță. Primesc compensații de 300 de euro pasagerii care realizează călătorii sub 3.500 km și în interiorul UE, în cazul în care întârzierile sunt de peste patru ore. Pasagerii care realizează călătorii de peste 3.500 km și au întârzieri de peste 6 ore vor primi compensații de 500 de euro.

Pasagerii care sunt informați despre anularea zborului lor cu mai puțin de 14 zile înainte de plecare au dreptul la o despăgubire. În acel moment, companiile aeriene sunt obligate să le transmită pasagerilor un formular precompletat pentru ca aceștia să poată solicita despăgubiri. Consiliul dorește să descurajeze politica „no-show”, utilizată pe scară largă în prezent.

Din acest motiv, pasagerii cărora li se refuză îmbarcarea pe un zbor de întoarcere, deoarece nu au luat zborul de plecare, ar putea avea dreptul la despăgubiri din partea companiei aeriene.