Duminica Tomii 2023: Este sărbătoare mare!

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 18 ian 2024, 04:05

Săptămâna Luminată începe după ziua de Paște și se încheie în Duminica Tomii.

În Duminica a doua după Paște creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Tomii. Ce nu ai voie să faci în această zi?

Prima duminică după Paști mai este denumită și Duminica Tomei

În prima duminică după Paște, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Toma, tot astăzi fiind și finalul Săptămânii Luminate.

În această zi, credincioșii îi pomenesc pe cei morți, iar obiceiul are la bază o poveste destul de impresionantă.

Mai exact, numele de Duminica Tomei vine de la Toma, care nu a crezut în învierea lui Iisus Hristos.

În momentul în care Mântuitorul s-a ridicat și i-a atins rănile de pe plămâni, ideea acestuia s-a schimbat radical. Tradițiile nu sunt aceleași oriunde în țară. În Banat spre exemplu, în Duminica Tomii, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii.

De asemenea, potrivit semnificației, acesta are loc pentru ca darurile să fie purtate către sufletele celor care au plecat dintre noi. De asemena, colacii și ouăle sunt sfințite de preot, în Biserica, în timpul Slujbei.

Ce nu este bine să faceți în această zi?

Ca și în cazul altor zile de sărbătoare cu cruce roșie, astăzi este interzisă munca. Nimeni nu are voie să muncească și totodată este interzis spălatul rufelor.

Tot astăzi, este interzisă curățenia și cusutul, iar din popor se spune că astăzi nu este bine să te cerți cu nimeni.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Pentru a avea o viață prosperă, în această duminică credincioșii trebuie să dea de pomană și să aprindă lumânări pentru toți cei dragi care au plecat din viața lor.

În această zi are loc și o defilare impresionantă a Junilor brașoveni, care vor merge călare prin centrul orașului de sub Tâmpa, tradiție păstrată de câteva sute de ani.

În această ultimă zi din Săptămâna Luminată, alaiul junilor îmbrăcați în costumele lor originale, călare pe cai împodobiți cu ciucuri și cocarde tricolore, vor străbate străzile din centrul vechi al Brașovului, timp de câteva ore.

Apoi, alaiul se va deplasa la Pietrele lui Solomon unde vor petrece până seara târziu într-o mare serbare câmpenească.

Pentru că duminică este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților, sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor. Blajinii reprezintă oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt anunțați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare.

Pentru că durează o săptămână până ce acestea ajung la ei, se va sărbători Paștele cu o săptămână întârziere.

Tot de Duminica Tomii, credincioșii își plâng morții pe la morminte, după care întind mese fie în cimitir, fie lângă biserică, în aer liber. Astfel, potrivit tradiției, oamenii pot sta la masă alături de sufletele celor plecați dintre noi, pentru a cinsti înviere Mântuitorului și cu aceștia.

În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și viaţă lungă.

În această zi sunt cinstiți și morții. În Banat, femeile obișnuiesc să pună diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouă roșii.

Sursă: crestinortodox.ro

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!