Două cutremure în România, noaptea trecută! Unde au avut loc

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 22 apr 2025, 10:11

Au fost două cutremure în România

Sursa: Pexels.com

Luni, 21 aprilie 2025, locuitorii din zona Vrancea și din împrejurimi au simțit două mișcări tectonice produse la câteva ore distanță.

Regiunea Vrancea, cunoscută pentru activitatea seismică frecventă, a fost din nou epicentrul unor evenimente care au atras atenția autorităților și a populației.

Cât de puternice au fost cutremurele produse noaptea trecută

Primul seism s-a înregistrat în cursul după-amiezii de luni, la ora 16:18:30, în județul Buzău, într-o zonă ce face parte din cunoscuta arie seismică Vrancea. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a precizat că magnitudinea acestuia a fost de 3,6 pe scara Richter, iar adâncimea la care s-a produs a fost de 121,2 km.

Mișcarea, deși slabă, a fost percepută de unii locuitori din apropierea epicentrului.

Al doilea cutremur, semnificativ mai puternic, a avut loc în aceeași zonă seismică, dar în județul Vrancea. Potrivit INCDFP, seismul s-a produs la ora 23:15:59, iar magnitudinea acestuia a fost de 4,0. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 70 km.

Citește și: Cutremur în această după-amiază în România. În ce zonă s-a produs seismul și ce magnitudine a avut

„În ziua de 21 Aprilie 2025, la ora 23:15:59 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.0, la adâncimea de 70.0 km”, a transmis, luni seară, INCDFP.

Citește și: O bătrână de 84 de ani, la mila spitalului, după ce a fost abandonată de cei 9 copii

Citește si: Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”

În apropierea căror orașe s-au produs cele două cutremure de luni

Primul cutremur s-a produs la 44 de kilometri sud-vest de Focșani, 44 de kilometri nord de Buzău, 78 de kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 82 de kilometri nord-est de Ploiești și 83 de kilometri est de Brașov.

Al doilea cutremur s-a resimțit în mai multe localități. Potrivit estimărilor furnizate de Institut, acesta a fost localizat la 32 km sud-vest de Focșani, 44 km nord de Buzău, 88 km sud-est de Sfântu-Gheorghe și 92 km nord-est de Ploiești.

Alte orașe aflate în apropierea epicentrului includ Brăila, Galați, Brașov și Bârlad, toate situate la o distanță de aproximativ 95-99 km.

Citește și: Cutremur azi-noapte în România! În ce zonă s-a produs seismul și ce magnitudine a înregistrat

Deși cele două evenimente nu au provocat pagube, ele readuc în atenția publicului vulnerabilitatea zonei seismice Vrancea, una dintre cele mai active din Europa de Sud-Est.

Autoritățile continuă să monitorizeze situația, iar populația este sfătuită să fie pregătită în cazul unor mișcări tectonice viitoare.