Doliu în presa din România. Jurnalistul Nestor Rateş s-a stins din viață

Autor: Diana Bostan

Cunoscutul jurnalist Nestor Rateș, simbol al rezistenței în perioada comunistă, a decedat la vârsta de 91 de ani.

Jurnalistul și scriitorul Nestor Rateș, o figură marcantă a presei din perioada comunistă, a decedat la vârsta de 91 de ani, lăsând în urmă o moștenire de neprețuit în lumea jurnalisticii și în conștiința națională. Anunțul a fost făcut public de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Citește și: Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un tragic accident rutier, la Dumbrăvioara. Avea doar 54 de ani

Jurnalistul Nestor Rateș s-a stins din viață

Născut în 1933, în Moinești, județul Bacău, Nestor Rateș a început să scrie istorie încă din primii ani ai carierei sale, după ce a absolvit Facultatea de Filosofie a Universității din București. Pasiunea pentru jurnalism l-a determinat să își înceapă activitatea profesională la Agerpres, dar drumul său l-a dus mult dincolo de granițele țării, începând cu 1973, când a părăsit România, fiind angajat în cadrul departamentului românesc al Radio Europa Liberă, notează Fanatik.

Citește și: Doliu în presa din România. Un fost prezentator TV și om de radio s-a stins din viață

Pe parcursul celor două decenii petrecute la Radio Europa Liberă, Nestor Rateș a devenit un adevărat pilon al informației pentru românii care trăiau sub regimul comunist. Vocea sa a fost un simbol al legăturii între România și Occident, iar prin reportajele și emisiunile sale, el a pătruns în casele celor care își doreau să afle adevărul din afacerea politică a regimului dictatorial.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Luna decembrie aduce vești neașteptat de bune pentru pensionari! Ce beneficii primesc aceștia la final de an

A lucrat atât ca reporter în Statele Unite ale Americii, cât și ca director al Serviciului Românesc la München și Praga.

Nestor Rateș este un simbol al rezistenței

În 1989, a preluat conducerea Serviciului Românesc al Radio Europa Liberă la München, un post cheie în perioada în care regimul comunist se afla pe cale de a se prăbuși. Activitatea sa în cadrul radioului nu s-a limitat doar la jurnalism, ci și la menținerea unei "conștiințe libere" a românilor, în ciuda cenzurii și represiunii regimului Ceaușescu.

În perioada 1994-2002, Rateș a fost din nou director al Serviciului Românesc al Europei Libere la München și Praga, iar din 2003 a activat ca consilier pentru politici editoriale.

Citește și: 5 ani fără Cristian Țopescu. Fiica comentatorului sportiv a pierit la scurt timp după acesta

Pe lângă activitatea sa jurnalistică, Nestor Rateș a fost autorul cărții „Romania: The Entangled Revolution”,

publicată în 1991, și a versiunii sale în limba română, „România: Revoluția Încâlcită” (1994, 1996), lucrare în care a analizat profund evenimentele din timpul revoluției din 1989 și tranziția dificilă către democrație, notează sursa menționată anterior.