Doliu în muzica românească: A murit criticul muzical Luminița Constantinescu

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 20 iul 2022, 20:30
Luminița Constantinescu a murit

Cunoscutul critic muzical Luminița Constantinescu a încetat din viață, la vârsta de 72 de ani.

Luminița Constantinescu, critic, director al Orchestrelor şi Corurilor Radio și realizator de emisiuni radio/TV, a murit la spital.

Anunțul decesului Luminiței Constantinescu a fost făcut de directorul fondator al Radio România Muzical, pe contul de Facebook. „Tot ce făcea, făcea cu pasiune, punea suflet. Probabil de aia s-a şi prăpădit acum, pentru că a ars ca o flacără”, a transmis Mihaela Doboș, într-un mesaj emoționant.

Luminița Constantinescu a avut o carieră de peste 4 decenii ca realizator de emisiuni și critic muzical. A fost redactor la Radiodifuziunea Română, realizator de emisiuni, redactor şef adjunct şi producător la Televiziunea Română. Totodată, a semnat în presă şi la radio reportaje, cronici muzicale, interviuri, dezbateri și anchete. 

Era internată în spital din 30 decembrie şi s-a prăpădit în această dimineaţă. Pentru mine a fost nu numai o colegă, a fost prietena mea cea mai bună.

Am stat în cămin împreună până în clipa în care ea s-a căsătorit şi a plecat cu soţul ei. Am rămas însă la fel de bune prietene în toată această perioadă, din anul 1967 când ne-am cunoscut la admitere la Conservator şi până acum în ultima clipă.

A fost una dintre cele mai bune colaboratoare pe care le-a avut Radioul, vorbesc despre perioada în care a trecut în televiziune, pentru că primii ani i-a petrecut în radio, alături de mine, ea la secţia de operă, eu la secţia de muzică corală.

Apoi a trecut în televiziune şi acolo a devenit unul din cei mai buni realizatori din Redacţia muzicală, cu imaginaţie, cu o voinţă extraordinară şi cu dragoste de muzică, şi cu foarte multă pasiune.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Tot ce făcea făcea cu pasiune, punea sufletul. Probabil de aia s-a şi prăpădit acum, pentru că a ars ca o flacără.

Aşa că lumina ei s-a stins ”, a scris Mihaela Doboș, directorul fondator al Radio România Muzical.

Criticul muzical Luminița Constantinescu a murit. Avea 72 de ani

Liliana Staicu, director al Orchestrelor şi Corurilor Radio, și-a manifestat și ea regretul pentru trecerea în neființă a Luminiței Constantinescu.

Numele Luminiţei Constantinescu – una dintre cele mai cunoscute şi apreciate realizatoare de emisiuni radio şi de televiziune – a fost sinonim cu pasiunea şi dragostea neţărmurită pentru muzica de operă.

În emisiunile realizate de-a lungul anilor la Radio România Muzical şi Radio România Cultural, dar şi în concertele-spectacol pe care le-a conceput şi prezentat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, Luminiţa Constantinescu a dăruit ascultătorilor şi publicului meloman momente de neuitat.

Fie că erau tineri la începutul carierei sau artişti consacraţi, cu respectate cariere în ţară şi străinătate, vocile operei româneşti şi-au aflat în ea un susţinător fervent, iar mulţi dintre ei îi datorează Luminiţei Constantinescu ascensiunea şi lumea liricii “, a declarat Liliana Staicu pentru Agerpres.

Citeste si: Doliu în presa din România! A murit la doar 41 de ani