Doliu in muzica populara romaneasca! Unul dintre cei mai talentati si apreciati artisti s-a stins din viata in aceasta dimineata!

Celebrul taragotist Dumitru Farcas a murit, in noaptea de luni spre marti, la varsta de 80 de ani.

Dumitru Farcas s-a stins din viata intr-un spital din Cluj, unde era internat in urma unui infarct, in noapte de luni spre marti.
La inceputul carierei sale, în 1959, Dumitru Farcas a facut parte din Ansamblului Folcloric National „Transilvania”, fiind membru fondator. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artistilor Muzicieni din Elvetia.
In luna mai, la a 80-a sa aniversare, Dumitru Farcas a fost decorat cu Ordinul National “Serviciu Credincios” in grad de cavaler.

Farcas i-a ascultat în înregistrari difuzate la radio pe taragotistii Luta Iovita, Ion Murgu Banateanu, Iosif Milu etc. Dupa absolvirea academiei clujene, învata autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici din cele specifice oboiului.


Dumitru Farcas si-a început cariera profesionala în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramuresul” din Baia Mare. In 1962 a preluat Ansamblul „Martisorul” al Casei de cultura a studentilor din Cluj-Napoca, impreuna cu care a obtinut numeroase premii nationale si internationale.

Premii si distinctii:
1962 – Premiul I si titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor, Helsinki
1972 – Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros” din Paris
1991 – Laureat al Premiului Ethnos
1999 – Laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival”, Washington
1999 – Premiul I la Festivalul International de la Bruxelles
2000 – Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzica si Dans „Cele cinci Lyre”, Budapesta

Dumitru Farcas a primit titlul de „Cetatean de onoare” al orasului Phenian (Coreea de Nord) si al oraselor Cluj-Napoca, Bucuresti, Resita si Baia Mare. Este presedinte de onoare al Congresului International al Taragotistilor.
Presedintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Dumitru Farcas la 29 noiembrie 2002 Crucea nationala Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea si transmiterea cu talent si daruire a unor opere literare semnificative pentru civilizatia româneasca si universala”. El i-a conferit la 7 februarie 2004 si Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiter, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activitati si pentru daruirea si talentul interpretativ pus în slujba artei scenice si a spectacolului”.
La 7 martie 2008, Dumitru Farcas a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate