Un subiect sensibil pentru mulți părinți, cel legat de adolescenți și festivaluri, a fost abordat de către dr. Cristian Andrei, care a ales să povestească despre aceste lucruri cu înțelepciune și multă empatie.
Adolescenții și festivalurile
Doctorul amintește un lucru important: adolescenții merg acolo pentru a se descoperi pe sine prin comparație cu ceilalți.
Pentru adolescenți, festivalul este mai mult decât un loc unde se ascultă muzică. Reprezintă un spațiu de exprimare al stilului personal, al gusturilor și al curajului de a fi diferit. Este locul unde își dau voie să fie ei înșiși, între oameni de aceeași vârstă și cu preocupări similare.
„Scrisoare de pe plajă
Adolescentul este cu fața către plajă acum, ar face orice să fie acolo cu cei mulți. Ce il atrage așa, irezistibil, în locul acela?
În primul rând instinctul gregar, care ne adună pe noi toți în locuri de pelerinaj, de bucurie comună, sau de salvare a cuiva. În al doilea rând nevoia de a afla cine este el sau ea, în comparație cu unii de aceeași vârstă. Pentru a fi observat de aceștia va exagera mai mult sau mai puțin, va striga tare și va sări cât mai sus.
Un festival devine pentru adolescenți un teren de exprimare – al stilului, al gusturilor, al curajului de a fi diferit. Acolo nu merge doar pentru a asculta muzică, ci pentru a fi el însuși în mijlocul generației lui”, scrie
doctorul pe pagina sa de Facebook.Fricile părinților vs. realitatea adolescenților
Psihoterapeutul cunoaște și observă temerile părinților: drogurile, alcoolul, influențele negative. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, aceste frici vin din necunoaștere. Adolescenții, spune el, sunt deja mult mai informați decât cred părinții lor. Știu ce înseamnă riscul, au văzut lucruri, au auzit, s-au documentat. De asemenea, educația primită acasă va funcționa ca ghid în luarea deciziilor și stabilirea limitelor.
/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/1770/20483813/1/costinesti.jpg
„Inima ta de părinte e strânsă puțin, pentru că se teme de drog, alcool, violență. Asta se întâmplă pentru că tu nu știi multe despre aceste domenii. Îți spun eu, adolescentul tău este expert în ele, le-a văzut în jur, s-a informat mult și va folosi educația pe care i-ai dat-o ca să pună limite.
Doctorul amintește că influențe sunt la tot pasul, nu doar la festivaluri.
Dar, acolo sunt mai multe și mai ademenitoare. Totuși, cea mai mare influență este ritmul muzicii, care leagă oamenii și îi apropie mai tare decât orice alt „drog”.Te gândești că ar putea fi influențat de anturaj, păcălit cumva de textul muzicii sau de oferta din jur. Da, există influențe, una dintre ele este ritmul muzicii care aduce pe toți tinerii în aceeași stare, îi apropie ca prieteni și le testează limitele până dimineață.
Muzica a fost mereu limbajul generațiilor tinere – a șocat, a revoltat, a unit. De la rockul anilor ‘60 până la trapul de azi, fiecare gen a speriat părinții și a eliberat adolescenții. Nu te teme de muzică. E doar vocea unei generații care se caută pe sine. E felul lor de a spune „Sunt aici, vezi-mă, ascultă-mă, lasă-mă să fiu altfel.”
În privința textelor controversate sau vulgare, psihoterapeutul este de părere că adolescenții știu să le primească cu simțul umorului și că sunt mai degrabă atenți la vibe-ul transmis decât la versurile în sine.
Citește și: FOTO Cum arată locul în care Felix Baumgartner, iubitul Mihaelei Rădulescu, și-a pierdut viața
Citește si: „Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Doctorul amintește că aceștia nu mai sunt niște copii, ci adulți în devenire.
„În ce privește textele acelea deocheate, eu cred că sunt privite de adolescent cu simțul umorului și că el știe să se delimiteze de ele, pentru că nu mai este copil. Chiar dacă în ochii tăi este copil, te asigur că mintea lui analizează, filtrează și alege mai mult decât îți imaginezi.
Nu e hipnotizat de versuri, ci atent la ritm, la vibe, la apartenența la tribul său.
El înțelege codurile culturii muzicale în care trăiește, așa cum tu le înțelegeai pe ale tale, când mama ta îți spunea să lași ”rockerii ăia nespălați”, că Madonna e prea mult sau că versurile hip-hop nu-s pentru "copii cuminți".
Poate unul dintre cele mai emoționante momente din discursul psihoterapeutului este cel în care povestește că și-a lăsat fiul să meargă la festivalul „Beach, Please”. Pentru a dormi liniștit, în prima noapte, a ascultat muzica lui până i s-a părut familiară.
„În sfârșit, mai este problema aceasta a încrederii în discernământul adolescentului. Eu l-am lăsat pe fiul meu cel mic să meargă la Beach Please și, ca să adorm liniștit în prima noapte, am ascultat muzică de-a lui până când m-am obișnuit cu ea. I-am pus în bagaj doar fraza "Am încredere în tine, pentru că am încredere în ce te-am învățat". I-am mai spus această frază și când a mers să-și dea Bacul. Două dintre acele melodii se află în playlistul meu din telefon, le ascult când vreau să-mi fac energie dimineața și îmi aduc aminte de fiul meu”.
La final, psihoterapeutul a vorbit și despre un proiect personal, de suflet, prin care adulții pot învăța de la adolescenți.
„Festivalul de muzică este un spațiu în care adolescenții își exersează libertatea, își negociază limitele și își scriu propriile povești de vară. Într-un context organizat, cu măsuri de siguranță și cu o comunitate vie, această experiență devine o lecție importantă pentru viață.
Am un proiect de suflet în această perioadă, este despre cum să învețe adulții de la adolescenți lucruri de la tineri: muzică, engleză, viață urbană, substanțe, petrecere, internet, prietenie. Sper să participi și tu în acest proiect.”
Cum au reacționat internauții
În comentariile de la postarea doctorului s-au regăsit și nume cunoscute în lumea mondenă, printre care și Jorge, care a recunoscut că i s-a luat o piatră de pe inimă după ce a citit discursul doctorului.
Acesta a precizat că anul acesta a mers alături de fiica sa la festival, după ce anul trecut nu a vrut să o lase singură.
„Efectiv mi-au dat lacrimile. Sunt la Costinesti, prima oara cu fata mea de 16 ani (pentru ca anul trecut nu am lasat-o si anul asta am zis ca merge doar cu mine)
Pana sa citesc postarea asta, am stat cu un stres maxim, capul imi bubuia si de 2 zile nu mai sunt eu asa cum ma stiu, din cauza acestui stres de a o lasa „libera” (in limitele bunului simt)
Odata ce am inceput sa citesc, tensiunea din frunte a disparut, m-am relaxat si mi-au dat lacrimile. Fara sa exagerez cu nimic.
Iti multumesc mult pentru mesajul postat.
Esti MARE!,” a transmis Jorge.