Dispare cromozomul Y! Ce se va intampla cu barbatii?

,

Cromozomul Y, un semn al masculinitatii, nu mai are nimic de a face cu forta si rezistenta in ultima perioada.

Cromozomul Y poarta gena SRY - responsabila pentru determinarea sexului embrionului - si este singurul cromozom care nu este necesar pentru conditia de a exista. Si, la urma urmei, femeile par sa se descurce chiar foarte bine si fara acesta.  

De-a lungul timpului, degenerarea rapida a cromozomului Y a dus la existenta a doi cromozomi X perfect normali in cazul femeilor, dar a unui cromozom X puternic si unuia Y mai subred, in randul barbatilor. Daca aceasta degenerare va continua, cromozomul Y va disparea complet in aproximativ 4.6 milioane de ani. Aceasta poate parea o perioada indelungata, dar nu este daca ne gandim ca viata pe planeta noastra exista de 3.500 de milioane de ani. 

In urma cu 166 milioane de ani, in cazul primelor mamifere, cromozomul timpuriu "proto-Y" avea intitial aceeasi dimensiune si continea aceleasi gene precum cromozomul X. Cu toate acestea, cromozomul Y are un defect fundamental. Spre deosebire de ceilalti cromozomi, pentru care celulele noastre au cate doua copii, cromozomii Y sunt prezenti ca o singura copie care se transmite de la tata la fii. Acest lucru inseamna ca genele cromozomului Y nu pot suferi recombinarile genetice care ajuta la eliminarea mutatiilor genetice daunatoare. Lipsite de aceasta abilitate, genele cromozomului Y tindd sa se piarda, in timp, defintiv din genom.

Si atunci ce se va intampla cu barbatii?

Oamenii de stiinta sustin ca disparitia cromozomului Y nu va atrage dupa sine disparitia barbatilor. Chiar si in cazul speciilor care nu au acest cromozom, este necesara existenta masculilor si a femelelor pentru reproducere. In aceste cazuri, gena SRY se va muta spre un alt cromozom care, in timp va intra in acelasi proces de degenerare precum crmozomul Y si genele sale vor suferi de aceeasi problema a incapacitatii de rebombinare. Cu toate acestea, in viitor, cu ajutorul medicinei moderne, functia genetica a cromozomului Y ar putea fi in curand schimba pentru a permite cuplurilor infertile sau de acelasi sex sa conceapa.

 

 

Citește și:

Live Stream Online "Bravo, ai stil! Celebrities" - Ediția de sâmbătă, 19 septembrie - VIDEO

Live Stream Online Puterea Dragostei - Ediția de sâmbătă, 19 septembrie - A doua parte - VIDEO. Akebono, dezamăgit de relația cu Aya: "Mi-am dat seama că am..."

Live Stream Online Puterea Dragostei - Ediția de sâmbătă, 19 septembrie - Prima parte - VIDEO. Conflict puternic în casa fetelor. Mădălina a atacat-o pe Adriana

Coronavirus în România, 19 septembrie 2020. 1.333 de cazuri noi și 42 de decese cauzate de COVID-19. Bilanțul pe județe și numărul de teste efectuate

Cristina Siscanu si Madalin Ionescu, o poveste de dragoste ca-n filme. Sotul concurentei, in platoul “Bravo, ai stil! Celebrities!”, pentru a o sustine


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies