Din februarie 2023, angajatorii care le vor plăti abonamente pentru sport angajaților vor avea dreptul la o scutire limitată de taxe salariale

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 13 oct 2023, 01:30

Angajatorii nu vor mai plăti taxe salariale către stat dacă le oferă angajaților abonamente la sala de forță.

Sursa: https://www.pexels.com/

Angajatorii care le plătesc angajaților abonamentele la sala de forță vor avea o scutire limitată pentru taxele salariale.

Angajatorii nu vor mai plăti taxe salariale către stat dacă le oferă angajaților abonamente la sala de forță.

Dacă angajatorul plătește abonamentele sportive va fi scutit de o parte din taxele către stat

Potrivit legii   Legii 34/2023, dacă angajatorul va acorda beneficiul într-o limită anuală de 400 de euro de persoană   (echivalent în lei), pentru abonamentele angajaților la sala de sport, ar urma să fie scutiți de plata taxelor salariale către stat.

Noua lege va intra în vigoare începând cu veniturile pe luna februarie 2023.

Citește și: 2.000 de lei de la stat pentru femeile care devin mame în 2023. Cine poate beneficia de această sumă și cum pot fi cheltuiți banii

Mai exact „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de

intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană”.

Care va fi beneficul acestei legi

Codurile CAEN vizate sunt pentru activități ale bazelor sportive (9311), activități ale cluburilor sportive (9312) și activități ale centrelor de fitness (9313).

Astfel că, pentru acest beneficiu, nu se vor datora la stat taxe salariale, dacă angajatorul se încadrează în limita amintită. Mai exact, nici impozit pe venit (care are o cotă de 10%), nici CAS (care are o cotă de 25%), CASS (care are o cotă de 10%) și CAM (care are o cotă de 2,25%).

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Beneficiul urmează să fie introdus la alineatul 4^1 al articolului 76  din Codul fiscal, acolo unde sunt menționate unele venituri salariale pentru care nu se datorează impozit pe venit. În același timp, beneficiul va fi introdus la articolul 142, unde sunt menționate sumele neincluse în baza lunară de calcul a CAS, ceea ce înseamnă că, automat, sumele nu vor fi incluse nici în baza de calcul a CASS, nici în baza de calcul a CAM.

De menționat este, însă, că acest beneficiu va figura în lista celor pentru care se aplică și un plafon lunar total de 33% din salariul de bază.

Citește și: Superstiții VINERI 13, zi cu ghinion. Ce nu ai voie să faci în această zi

De asemenea, în cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente (sistem real), va fi considerată cheltuială deductibilă limitat contravaloarea abonamentelor de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie (sunt vizate aceleași trei coduri CAEN).

Doar dacă abonamentele sunt plătite în scopul personal al contribuabilului, însă tot în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an pe persoană. Pentru activitățile independente, persoanele pot aplica beneficiul chiar din 15 ianuarie 2023.

Cheltuiala cu abonamentele la sală este deductibilă și la stabilirea venitului net anual din activități independente, determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Inițiativa legislativă a fost propusă de un parlamentar de la PSD, Alfred Simonis, și mai mulți parlamentari USR, printre care Claudiu Năsui, Dan Barna, Anca Dragu.

Sursă: avocatnet.ro

 

Taguri: