Definitivat 2025. Peste 9.900 de profesori susțin azi proba scrisă! Au 4 ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele

Autor: Bianca Vidoi

Peste 9.900 de profesori susțin azi proba scrisă

Sursa: Shutterstock

Profesorii din România susțin marți, 8 iulie 2025, proba scrisă a examenului de Definitivat.

Examenul național pentru definitivare în învățământ este susțin de către profesorii care își doresc să intre și să avanseze în cariera didactică. Proba scrisă a examenului de Definitivat este susținută marți, 8 iulie 2025, în 42 de centre de examen din România. Sunt așteptați la examen peste 9.900 de profesori.

Peste 9.900 de profesori susțin azi proba scrisă

Cadrele didactice susțin azi, 8 iulie 2025, proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământ.

Cei peste 9.900 de profesori înscriși s-au prezentat la centrele de examen, 42 la număr, echivalentul numărului de județe din România, pentru a susține proba scrisă a examenului de Definitivat. Accesul candidaților a fost permis în intervalul 7:30- 8:00, pe baza unui act de identitate valabil.

Cadrele didactice puteau să se prezinte cu cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, iar în lipsa acestuia, actul de identitate putea fi înlocuit de pașaportul în termen de valabilitate.

Proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământ a început la ora 09:00 și are o durată de 4 ore.

Citește și: Mai mulți bani pentru profesori în 2025! Ce condiții trebuie să îndeplinească

Citește și: O femeie și-a pierdut viața după ce shake-urile i-ar fi fost otrăvite de soț. Ce detaliu l-a dat de gol pe bărbat

Citește si: "Dansez în întuneric, cu tine în brațele mele" Ce a apucat să-i spună Mihaela Rădulescu lui Felix Baumgartner înainte de moarte. Gestul sfâșietor care o va urmări toată viața

Candidații nevăzători, ambliopi sau cu anumite deficiențe de vedere pot beneficia de o prelungire a examenului de Definitivat, cu până la două ore. În aceeași situație se află și candidații pentru care proba se desfășoară prin dictarea conținutului acesteia de către un candidat cu anumite deficiențe, către un profesor asistent, de altă specialitate decât cea la care se desfășoară proba respectivă.

Profesorii înscriși la examenul de Definitivat au îndeplinit cumulativ trei condiții.

Candidații trebuie să aibă un stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, dar și să dețină calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul școlar în curs. Profesorii trebuie și să aibă cel puțin 8 media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective, potrivit edu.ro.

Cei mai mulți candidați sunt înscriși la limba română

Dintre cei peste 9.900 de candidați înscriși la examenul de Definitivare, doar 9.500 sunt așteptați să participe la proba scrisă. Disciplinele de examen/specializările cu cel mai mare număr de candidați care pot susține proba scrisă sunt la învățământ preșcolar în limba română, mai exact 2.518 candidați, urmat de învățământul primar în limba română, la care s-au înscris 1.632

de candidați. La educație fizică și sport s-au înscris 751 de candidați, în timp ce la consiliere psihopedagogică s-au înscris 408 candidați.

Primele rezultate ale examenului de Definitivat vor fi afișate în data de 15 iulie, în centrele de examen și pe pagina definitivat.edu.ro. La data de 15 iulie 2025, până la ora 20:00, dar și la data de 16 iulie 2025, până la ora 12:00, candidații pot depune contestații. Rezultatele finale ale examenului de Definitivat vor fi afișate la centrele de examen, dar și pe site, la data de 21 iulie 2025.