De la punct fierbinte la tărâmul viselor - în trei zile!

Autor: Bogdan Frațilă

În acest an, peste 100 000 de persoane au traversat Mediterana pentru a ajunge în Italia, multe dintre ele încercând apoi să ajungă în altă țară din UE

Sursa: PixaBay

În acest an, peste 100 000 de persoane au traversat Mediterana pentru a ajunge în Italia, multe dintre ele încercând apoi să ajungă în altă țară din UE

În acest an, peste 100 000 de persoane au traversat Mediterana pentru a ajunge în Italia, multe dintre ele încercând apoi să ajungă în altă țară din UE fără documente valabile. Călătoria a doi frați din Siria arată cât de ușor poate fi acest lucru. Pe de o parte, coșurile fumegânde ale unei oțelării, pe de altă parte, străzile pline de gunoaie de la marginea portului: zona din jurul hotspotului pentru migranți din Taranto, în sudul Italiei, este un loc urât.

În această dimineață cenușie de decembrie, porțile hotspotului se deschid pentru 44 de migranți nou sosiți, printre care frații Mohammed și Ibrahim, al căror număr de telefon a fost dat studioului ARD din Roma. Pentru cei doi sirieni, Taranto ar trebui să fie punctul de plecare al călătoriei lor spre țara lor de vis. O rută care nu este prevăzută de normele europene, iar cei doi nu rămân în hotspot decât câteva ore.
Italienii îi înregistrează ca migranți sosiți, iar amprentele lor digitale sunt luate în conformitate cu reglementările UE. Mohammed și Ibrahim nu solicită azil. Ei sunt apoi conduși la un centru de detenție din apropiere de Lecce, la 80 de kilometri distanță.

Destinația este clară

În dimineața următoare, Mohammed are deja o idee clară despre ce vor să facă el și fratele său în continuare: "Vrem să mergem în Germania", spune fără echivoc tânărul de 31 de ani.

Conform normelor UE, țările în care migranții au pus pentru prima dată piciorul pe teritoriul european- în acest caz, Italia- sunt responsabile pentru cererile de azil, dar Mohammed și Ibrahim sunt ca majoritatea oamenilor: peste 130 000 de migranți au ajuns în Italia prin Marea Mediterană în acest an- dar numai 10 000, adică mai puțin de zece la sută, au solicitat azil aici până în luna august.
Știe multe despre Germania, spune Mohammed cu mândrie, adăugând: "Germania este foarte democratică. Germania are o economie puternică și multe oportunități de angajare". Mai presus de toate, însă, este "prima țară când vine vorba de sprijinirea persoanelor care au nevoie de ajutor". Germania, spune Mohammed, "oferă oamenilor cel mai mult ajutor". Fostul student la inginerie mecanică, în vârstă de 31 de ani, și fratele său Ibrahim, în vârstă de 25 de ani, sunt din Damasc.
Zona lor nu a fost afectată de război, spun ei, dar s-au temut să nu fie chemați la serviciul militar, așa că au plecat în Libia în 2021. Acolo au lucrat într-un restaurant din Benghazi și ca mecanici auto pentru a câștiga banii necesari pentru călătoria spre Germania, iar după doi ani și jumătate, ei spun că aveau suficienți bani pentru a plăti contrabandiștilor cei 4.000 de euro pe care aceștia îi cereau pentru trecerea în Italia.
Mohammed povestește că erau valuri mari pe Mediterana și că i-a fost frică. Au fost salvați și aduși la Taranto de organizația umanitară "Medici fără frontiere" cu nava lor "Geo Barents".

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Nu mai e timp de pierdut, dacă este posibil

Dar, după doar o noapte petrecută în Italia, frații și-au împachetat deja toate lucrurile într-o geantă mică și nu vor să piardă timp. Centrul de primire este deschis, iar migranții care au sosit au voie să se deplaseze liber în țară. Mohammed a discutat cu alte persoane din centrul de primire despre cea mai rapidă cale de a ajunge în Germania: "Am întrebat oamenii unde este gara. O să mă duc acum, o să cumpăr un bilet și o să plec." Când a fost întrebat dacă știa că va trebui să treacă granițele, ceea ce nu are voie să facă, Mohammed a răspuns zâmbind. "Vremurile dificile creează oameni puternici", spune el în engleză- "difficult times create strong men".

Mohammed și Ibrahim merg pe jos doi kilometri de-a lungul câmpurilor până la cea mai apropiată stație de autobuz, iar de acolo până la gara din Lecce. Acolo, Mohammed încearcă să obțină o cartelă SIM pentru telefonul său mobil. Dar nimeni nu îi vinde una, deoarece pașaportul său sirian a expirat, așa că cei doi frați vorbesc cu alți doi tineri dintr-un bar care vorbesc arabă. Durează câteva minute, apoi Mohammed se urcă pe un scuter electric închiriat cu unul dintre ei și pleacă în viteză. Cam o jumătate de oră mai târziu, cei doi se întorc- iar Mohammed are cartela de telefon mobil pentru internet mobil. este întotdeauna surprinzător cât de repede cei doi frați intră în contact cu alți migranți și formează rețele în drumul lor spre Germania. La gara din Lecce, ei cumpără bilete pentru trenul de noapte spre Milano, pentru a-și continua călătoria spre nord. "Am prieteni în München, Berlin, Stuttgart și Düsseldorf", spune Mohammed. El și fratele său ar dori să călătorească la Munchen, iar aproximativ 80 la sută dintre pasagerii trenului de noapte sunt migranți. Mohammed și Ibrahim se întâlnesc aici cu alți sirieni- și ei vor să meargă în Germania. În toiul nopții, trei ofițeri de poliție italieni intră în tren și efectuează controale aleatorii. Mohammed și Ibrahim nu sunt abordați. Dimineața, ei ajung la Gara Centrală din Milano.

Citește și: Îlgaz și Ceylin, în impas

Citește și: Casa iubirii: Bianca îl pune la punct pe Robert! „Mie nu-mi spui să tac, cum spui altora!” Robert scoate la iveală detalii neașteptate din culisele relației dintre Ionuț și Bianca

Citește și: Fii aproape de farmecul naturii montane prin intermediul oportunităților de investiție și achiziție de case și apartamente luxoase în Bușteni

 


Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!