De ce trebuie să dai o lumânare de pomană pe 30 ianuarie. Tradiții, superstiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

,
ce se da de pomana de sfintii trei ierarhi 30 ianuarie

Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, sărbătoriți pe 30 ianuarie 

[Sursa foto: Captură YouTube]

Există o tradiție veche potrivit căreia, pe data de 30 ianuarie, credincioșii ar trebui să dea de pomană câte o lumânare. De ce ar trebui să facă acest lucru în ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur?


In articol:

Cu ocazia sărbătorilor importante de peste an, credincioșii respectă mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri.

La fel se întâmplă și pe 30 ianuarie, atunci când în calendarul creștin ortodox sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. De ce se dă de pomană o lumânare în această zi sfântă?

Ce se dă de pomană de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur? 

Praznicul Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur este unul dintre cele mai importante de peste an, motiv pentru care a fost trecut cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Fiind o zi de sărbătoare, învățăturile bisericești spun că toți credincioșii ar trebui să meargă la biserică în această zi, să se roage și să fie milostivi. Pe 30 ianuarie există obiceiul să se împartă lucruri și alimente pentru sufletul celor adormiți. Tot în această zi, se crede că acei credincioși care vor da de pomană o lumânare aprinsă vor avea o viață luminată și lipsită de probleme.

În ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur se împart pachete cu alimente în memoria celor trecuți la cele veșnice și există anumite zone din țară unde gospodinele prepară colivă, o duc la biserică pentru a o sfinți, iar apoi o dau de pomană celor sărmani. 

ce se da de pomana de sfintii trei ierarhi 30 ianuarie

Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, una dintre cele mai mari sărbători ale lunii ianuarie 

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, prăznuiți pe 30 ianuarie. Ce nu ai voie sa faci în această zi

Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur 

Se spune că pe 30 ianuarie, ziua dedicată în calendarul creștin ortodox Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, nimeni nu ar trebui să muncească.

Fiind sărbătoare cu cruce roșie, munca în gospodărie este interzisă, nu se spală rufe, nu se calcă. Persoanele care ignoră aceste lucruri vor atrage energiile negative și vor avea parte de momente neplăcute.

Nu e bine ca pe 30 ianuarie să fie împrumutate lucruri. Se spune că cei care fac asta vor avea parte de pagube materiale și vor alunga norocul.

Ziua de 30 ianuarie oferă informații și despre evoluția vremii. Astfel, dacă în ziua în care sunt sărbătortiți Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur este ger, atunci vara va fi toridă, iar dacă vremea va fi caldă, atunci urmează o primăvară friguroasă. Se crede că acesta este momentul în care se schimbă vremea, iar iarna își mai pierde din puteri.

Rugăciunile femeilor măritate sunt ascultate în această zi, iar dacă vor să aibă parte de o căsnicie fericită, fără probleme, atunci ar trebui să postească în această zi și să se roage mai mult.

Se spune că în această zi de sărbătoare, grâul care nu a încolțit în toamnă va începe să rodească, fiind semn de belșug.

De Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, credincioșilor le este interzis să se certe. Tradiția spune că cei care vor face rău în mod voit în această zi vor avea parte de un an dificil, cu multe încercări. 

ce se da de pomana de sfintii trei ierarhi 30 ianuarie

De Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur se dau de pomană alimente, dar și o lumânare aprinsă

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: De ce este bine să sfințești casa și la ce interval de timp trebuie să faci asta conform preoților

 

Citește-ne pe

Citește și:

Decizie istorică a UE: Maşinile pe benzină şi motorină, interzise. Cum îi va afecta măsura pe români

Calendar Ortodox 2022. Când au loc cele mai importante sărbători din noul an

Declinul unui rocker

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Floriile 2022, sărbătoare importantă pentru credincioși. Tradiții, superstiții și obiceiuri în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies