De ce ne place sa barfim? Raspunsul specialistilor este naucitor!

Desi este un obicei urat, barfa poate avea efecte benefice asupra psihicului. Sau cel putin asa spun specialistii.

Conform studiilor, trei din patru femei se simt mai bine dupa ce isi descarca sufeletele prietenelor. Specialistii sunt de parere ca barfa ne ajuta sa ne exteriorizam valorile dupa care ne conducem vietile.

"Atunci cand auzim o barfa despre altcineva, vom incerca sa nu manifestam comportamentul pentru care a ajuns sa fie barfit, mai ales daca am observat ca diferite persoane sunt barfite pentru comportamente asemanatoare, ajungand astfel sa cunoastem asteptarile sociale si in ceea ce ne priveste. Atunci cand noi barfim, ne anuntam propriile valori, prin contrast cu pesoana barfita, stabilindu-ne astfel apartenenta la un anumit grup", spune Oana Vasiu, psiholog clinician, master in psihoterapie analitica.

Mai mult, barfa intareste relatiile sociale si ne face sa ne simtim mai aproape de cei cu care impartasim rautatile despre ceilalti. Barfa arata ca stim lucruri despre ceilalti, ca avem ceva in plus fata de ei, iar acest lucru ne da un sentiment de bine, ne face sa credem ca suntem puternici, ca suntem "de gasca" si pe un loc inalt in ierarhia sociala.

Un studiu efectuta de specialistii britanici  a scos la iveala faptul ca barbatii barfesc cu prietenii sau colegii de serviciu aproximativ 76 de minute in fiecare zi, in timp ce femeile fac acest lucru doar 52 de minute pe zi.

Astfel, printre subiectele preferate se numara amintiri despre betii de odinioara, vechi colegi de scoala, dar si discutii despre cea mai atractiva colega de serviciu. Alte subiecte de barfa in randul barbatilor sunt agenda stirilor locale, zvonuri despre posibile relatii la birou, despre sef, promovari, sex si salarii.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate