De ce a fost prelungită starea de alertă în România? Raed Arafat a făcut public adevăratul motiv: „Dacă starea de alertă dispare...”

,
Raed Arafat, precizări despre prelungirea stării de alertă în România
Raed Arafat, precizări despre prelungirea stării de alertă în România[Sursa foto: Facebook]

Autoritățile din România au anunțat că starea de alertă va fi prelungită chiar și în contextul în care rata de incidență a scăzut la nivelul țării. Raed Arafat a explicat de ce au luat autoritățile această decizie.


In articol:

Datele oficiale arată o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de coronavirus, astfel că rata de infectare cu COVID-19 a coborât sub 1,5 cazuri la mia de locuitori în toate județele țării, acestea trecând în scenariul verde.

Cu toate acestea, autoritățile au decis prelungirea stării de alertă în România. Raed Arafat a explicat de ce s-a întâmplat acest lucru.

Raed Arafat a dezvăluit de ce este nevoie în continuare de menținerea stării de alertă

Chiar dacă numărul de infectări cu COVID-19 a scăzut, șeful DSU, Raed Arafat, atenționează că România nu este într-o stare de normalitate. Acesta este motivul pentru care starea de alertă a fost prelungită pe teritoriul țării, având în vedere că în continuare este nevoie de restricții pentru a ține pandemia de COVID-19 sub control. Raed Arafat a precizat că dacă starea de alertă ar fi ridicată, autoritățile nu ar mai putea impune restricții și astfel situația ar putea scăpa de sub control.

Rata de infectare cu noul coronavirus pentru ziua de 11 mai 2021
Rata de infectare cu noul coronavirus pentru ziua de 11 mai 2021[Sursa foto: captura stirioficiale.ro]

Citeste si: Florin Cîţu: De la 1 iunie vor exista relaxări pentru toţi românii, indiferent de zona în care sunt

Șeful DSU a anunțat că în următoarele două săptămâni va fi analizată din nou situația și ar putea fi luate noi decizii cu privire la acest aspect.

„Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control... „ridicăm starea de alertă și tot”... Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate. În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență.

Noi, sub starea de urgență am aplicat unele măsuri mai dure, a fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat puțin. După care în starea de alertă am aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate.

Când spunem că starea de alertă nu mai este, înseamnă că am intrat în starea de normalitate, deci înseamnă că nu mai poți să iei măsuri de combatere.

Și nu mai poți să iei anumite măsuri cum sunt incidențele astea sub 1,5, peste 1,5 și așa mai departe.

Dacă starea de alertă dispare, dispar mai multe aspecte, inclusiv carantina de noapte. Toate aceste aspecte sunt în discuție. O să vedem ce o să iasă în următoarele două săptămâni, maxim. Adică populația va afla mai mult pe baza discuțiilor de la comitetul interministerial care este la nivelul Guvernului, și bineînțeles de la discuțiile care vor fi și cu experții în domeniu.”,

a spus Raed Arafat, potrivit digi24.ro.

Citeste si: Raed Arafat trage un semnal de alarmă pentru românii care refuză să se vaccineze: ”Riscăm să ne întoarcem unde am fost, la galben şi la roşu” Ce îi îndeamnă secretarul de stat pe cetațeni

 

Citește-ne pe
Citește și:

Revine declarația pe propria răspundere, după prelungirea stării de alertă! Cum arată noul model de declarație

Florin Cîțu răspunde cu o fotografie după atacul lui Ludovic Orban

Scandal ca la ușa cortului! Elena Ionescu și Cristina Șișcanu s-au luat la ceartă în direct! De la ce a pornit totul

Când vor fi relaxate restricțiile din nou în București? Prefectul Capitalei, cea mai bună veste: „Convocăm comitetul...”

Valeriu Gheorghiță, anunț oficial despre certificatul verde european. Ce decizie au luat autoritățile din România?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies